Vēlas visiem deputātu kandidātiem ļaut apstrīdēt Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā šodien tika diskutēts par iespēju likumā paredzēt tiesības Saeimas deputātu kandidātiem pārsūdzēt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Tāpat kandidātiem varētu piešķirt tiesības apstrīdēt vēlēšanu iecirkņu komisiju lēmumus par balsu skaitīšanas protokola apstiprināšanu.

Pašlaik likumā noteikts, ka CVK lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu pārsūdzēt tiesā var tikai kandidātu sarakstu iesniedzēji.

Uz šādu izmaiņas nepieciešamību norādījis Saeimas Juridiskais birojs, skaidrojot to ar Augstākās tiesas atzinumu par trūkumu likumdošanā, kas liedz deputātu kandidātiem apstrīdēt balsu skaitīšanas protokola apstiprināšanu.

Šādas tiesības pašlaik jau tiek nodrošinātas pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumos, norāda parlamenta Juridiskajā birojā.

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) vaicāja, vai pēc grozījumu pieņemšanas nebūs gaidāma sūdzību lavīna. Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars norādīja, ka šādu bažu dēļ attiecīgā norma pirms vairāk nekā desmit gadiem tika izņemta no likuma.

Tieslietu ministrijas pārstāve Inta Salinieka gan norādīja, ka līdzšinējā prakse parādījusi, ka nebūtu gaidāms pārāk liels sūdzību skaits.

Vairāki deputāti pauda atbalstu piedāvātajām izmaiņām. Paredzēts, ka Juridiskais birojs attiecīgus grozījumus izskatīšanai komisijā sagatavos nedēļas laikā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu