"Brexit" dilemma Īrijas robežas jautājumā joprojām nav atrisināta

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas valdības augstākais tieslietu padomnieks Džefrijs Kokss otrdien paziņojis, ka "Brexit" dilemma Īrijas robežas jautājumā joprojām nav atrisināta.

Joprojām pastāv risks, ka neveiksmīgu tirdzniecības sarunu gadījumā Lielbritānija var tikt iesprostota tā dēvētajā pagaidu risinājumā, neskatoties uz garantijām, ko premjerministre Terēza Meja vakar panāca Strasbūrā, norādījis Kokss.

Viņš atzinis, ka jaunās garantijas samazina šādu risku, bet to neizslēdz.

Londona un Brisele pirmdien vienojās par "kopīgu juridiski saistošu instrumentu" tekstā par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem, kas ietver pretrunīgi vērtēto "pagaidu risinājuma" plānu par atvērtas robežas saglabāšanu ar Īriju.

Mejas faktiskais vietnieks Deivids Lidingtons pēc sarunām Strasbūrā paziņoja, ka šis dokuments "sniedz apstiprinājumu tam, ka ES nevar mēģināt iesprostot Lielbritāniju šajā pagaidu risinājumā uz nenoteiktu laiku un ka šāda rīcība būtu skaidrs juridiski saistošo apņemšanos, par kurām vienojušās abas puses, pārkāpums."

Pagaidu risinājums paturēs Lielbritāniju muitas savienībā ar ES, līdz tiks atrasts cits veids, kā novērst robežkontroles atjaunošanu uz robežas ar Īriju, piemēram, jauna tirdzniecības vienošanās.

Ja ES pārkāps savas saistības atrast alternatīvu pagaidu risinājumam, tad Lielbritānija varēs izmantot šo juridisko dokumentu "kā pamatu oficiālam strīdam neatkarīgā šķīrējtiesā" un panāks šā pagaidu risinājuma apturēšanu, sacīja Lidingtons.

Šajā dokumentā arī uzsvērts, ka gan Lielbritānija, gan ES grib atrast pagaidu risinājuma alternatīvu līdz 2020.gada decembrim.

Dokumentā arī noteikts "juridiski saistošs pamats" Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera un Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska apliecinājumiem par tā sauktā pagaidu risinājuma pagaidu raksturu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu