Matīss: lielākā daļa līgumu ar “Rīgas satiksmes” konsultantiem ir izbeigti (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Anrijs Matīss (no kreisās) un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs
Anrijs Matīss (no kreisās) un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs Foto: Zane Bitere/LETA

Lielāka daļa privātpersonu konsultāciju līgumu ir izbeigti, ar juridiskām personām līgumu izbeigšana nav tik viegla, bet arī tur tika uzsākts darbs, lai konsultāciju līgumus optimizētu; pagaidu valdei šādi konsultanti nešķita vajadzīgi, LTV raidījumā “1:1” teica bijušais Rīgas satiksmes pagaidu vadītājs Anrijs Matīss, kura vietā pašlaik ir ilggadējais domes darbinieks Ernests Saulītis.

Ir lietas, kuras nevar izdarīt tikai uzņēmums, nepieciešams atbalsts no kapitāldaļu turētāja, teica Matīss.

“Tukšās frāzes analizē deputāti, VARAM, tad redzēsim, kuram tās šķitīs tukšas frāzes, kuram – nē,” komentējot Saulīša pausto, ka auditā esot minētas tukšas frāzes, teica Matīss.

Vienlaikus Matīss vēl Saulītim veiksmi un turpināt iesāktos darbus, piebilstot, ka spiediens no sabiedrības ir pietiekams, lai darbi tiktu darīti.

Matīss sarunā pieļāva, ka šogad zaudējumi Rīgas satiksmei nebūs tik lieli, kā iepriekšējo gadu.

Matīss norādīja, ka līgumu ar Rīgas kartēm, kurš atzīts par neizdevīgu, var mainīt, nepieciešams vien abām pusēm runāt, mēģināt panākt izdevīgākus nosacījumos, ņemot vērā situāciju, kādā pašlaik ir nonākusi Rīgas satiksme.

Viņš teica - ja šis budžets ir apstiprināts - 130 miljonu eiro dotācija no Rīgas domes - un ja tiek īstenotas reformas attiecībā uz “Rīgas mikroautobusu satiksmi” un “Rīgas karti”, tad “Rīgas satiksme” nestrādās ar zaudējumiem un šis gads tiks noslēgts ar peļņu.

“Brandava kungs ir ļoti labi iekārtojies, laikam ir labs speciālists, ja var visos uzņēmumos strādāt,” teica Matīss. Viņš skaidroja, ka ir ticies ar Brandavu un, ņemot verā, lai arī juridiski ir pieļauts, bet interešu konflikts Brandavam bija.

Matīss, runājot par tiesībsargājošo iestāžu interesi, norādīja, ka tām sniegta visa nepieciešamā informācija, ko tās lūgušas.

Raidījums “Nekā personīga” nesen vēstīja, ka pagājušajā gadā “Rīgas satiksme” slēgusi arī uzņēmuma līgumus ar 46 privātpersonām. Auditors secina, ka konsultācijas sniegušas politiski nozīmīgas personas. Tie ir Saskaņas un Gods kalpot Rīgai biedri, vai personas, kuras cieši saistītas ar abām šīm partijām.

Konsultācijas dažādos jautājumos, piemēram, par “Rīgas satiksmes” darbinieku veselības uzlabošanu snieguši ne vien četri pašreizējie Rīgas domes deputāti Bergmanis, Paškovs, Kuzmuks, Klementjevs, bet arī kādreizējais parlamentārietis Aleksandrs Sakovskis un eksdeputāts no Rīgas domes Nikolajs Zaharovs. Sporta izglītību ieguvušais Zaharovs pērn saņēmis 38 tūkstošus gadā jeb trīs tūkstošus mēnesī par konsultācijām alternatīvās degvielas ieviešanā.

Ikmēneša atlīdzību no “Rīgas satiksmes” par satura radīšanu sociālo tīklu kontos saņēma gan mēra palīdze Olga Portnova, gan preses sekretāre Laila Īvāna. Līgums bijis arī Saskaņas Saeimas frakcijas konsultantei Guntai Šagbazjanai.

Pēdējos četrus gadus par konsultantu “Rīgas satiksmē” bijis noformēts arī Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins. Viņš atsakās izpaust gan kādus darbus veicis uzņēmumā, gan atlīdzību.

Regulāru atlīdzību par konsultācijām ES finansējuma piesaistes jautājumos no Rīgas satiksmes saņēmis arī “Gods kalpot Rīgai” Mājokļu un vides departamenta direktora Aļeksejenko dēls Igors Puntuss.

Līgums ar “Rīgas satiksmi” bijis gan Maksimam Marčenkovam no Saskaņai pietuvinātās Humora komitejas, gan prokremliskajam aktīvistam Ivanam Staļnojam, kurš pirms pāris gadiem bija video saturu pārpublicējošās "Facebook" lapas "Toma joki” īpašnieks ar 150 000 sekotāju. Konsultācijas par satura veidošanu sabiedriskajā transportā sniedzis krievu valodā iznākošā žurnāla “Patron” galvenajais redaktors Dmitrijs Ličkovskis. Korporatīvajiem pasākumiem “Rīgas satiksme” izvēlējusies Konstantīnu Gaņinu. Par konsultācijām viņam “Rīgas satiksme” mēnesī maksājusi 3 tūkstošus eiro.

Gaņins vada sabiedrisko attiecību firmu “Lietišķās sadarbības centrs” , kur īpašnieku vidū savulaik atrodams arī no Latvijas izraidītā Krievijas spiega Aleksandra Rogožina tēva vārds.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu