Igaunija gatava atbalstīt "Brexit" termiņa pagarināšanu

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers
Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers Foto: AP/Scanpix

Igaunija ir gatava piekrist Lielbritānija izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) termiņa pagarināšanai, ja Londona to lūgs, ceturtdien nolēma Igaunijas valdība. Šādu lēmumu valdība pieņēma pēc ārlietu ministra Svena Miksera ierosinājuma.

"Igaunijas interesēs ir pēc iespējas drīzāk sākt saskaņot nākotnes attiecības ar Apvienoto Karalisti. Nolūks ir saglabāt ambiciozas un ciešas attiecības ar Apvienoto Karalisti un daudzveidīgu sadarbību pirmām kārtām ekonomikā, ārpolitikā, kā arī drošības un aizsardzības jomā," teikts Igaunijas valdības preses dienesta izplatītajā paziņojumā.

Lielbritānijas parlamenta deputāti ceturtdien balsos par to, vai lūgt ES pagarināt izstāšanās termiņu no bloka, kas šobrīd ir paredzēta 29.martā.

Lielbritānijas valdība lūgs likumdevējus atbalstīt tās plānu, lai tuvākajās dienās tiktu sarīkots vēl viens balsojums par "Brexit" vienošanos, un pieprasīt izstāšanās termiņa atlikšanu neatkarīgi no iznākuma.

Izstāšanās tiktu atlikta līdz 30.jūnijam, ja "Brexit" vienošanās tiktu beidzot apstiprināta. Tiesa gan, tā jau divas reizes - janvārī un šonedēļ - parlamentā ar lielu balsu pārsvaru tikusi noraidīta.

Ja likumdevēji vienošanos noraidīs atkal, "Brexit" tiks atlikts uz ilgāku laiku un Lielbritānija būs spiesta maijā piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, skaidroja valdība.

Lūgums par "Brexit" atlikšanu būs jāizskata ES līderu samitā Briselē 21. un 22.martā.

ES līderi jau norādījuši, ka piekritīs "Brexit" atlikšanai vienīgi tad, ja Lielbritānija iesniegs konkrētus priekšlikumus krīzes pārvarēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu