Katrs desmitais Latvijas jaunietis pēdējā gada laikā uzsmēķējis marihuānu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā katrs desmitais cilvēks vecumā no 15 līdz 34 gadiem pēdējā gada laikā ir lietojis marihuānu, atklājies Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) pētījumā.

"Zālīti" pēdējā gada laikā uzsmēķējuši 15,3% vīriešu un 4,3% sieviešu attiecīgajā grupā.

Citas narkotiskās vielas gan ir daudz mazāk izplatītas. 1,2% jauniešu tajā pašā  periodā lietojuši kokaīnu, 0,8% lietojuši "ekstazī", bet 0,7% - amfetamīnus.

Marihuāna sastāda lielāko daļu no policijas konfiscētajām narkotiskajām vielām. 

Taču ārstēšanos no narkotiku atkarības visbiežāk sāk "smagās" narkotikas heroīna lietotāji - 42% no visiem narkotiku lietotājiem, kas vēršas pēc palīdzības. Latvijā ir 647 opioīdu aizstāšanas terapijas klientu un specializētu programmu ietvaros izdalītas apmēram 720 500 šļirces.

Baltijas valstu līmenī narkotiku statistikā vērojamas atšķirības. Piemēram, Lietuvā marihuānu pēdējā gada laikā smēķējuši 6% cilvēku vecumā no 15 līdz 34 gadiem (9,1% vīriešu un 2,7% sieviešu), bet 86% cilvēku, kas sāk ārstēšanos no narkotiku atkarības, lieto opioīdus. Lietuvā opioīdu aizstāšanas programmā ir teju divreiz vairāk cilvēku nekā Latvijā, bet tur izdalīti vien 240 000 šļirču.

Statistika par gadījumiem, kad intravenozo narkotiku lietošana novedusi pie inficēšanās ar HIV, Lietuvā uzrāda augšupejošu tendenci, kamēr Latvijā šo gadījumu skaits pakāpeniski samazinās.

Tikmēr Igaunijā pēdējā gada laikā marihuānu lietojuši 13,6% jauniešu (17,6% vīriešu un 9,5% sieviešu). Arī citas narkotikas lietojušo jauniešu skaits ir augstāks: 2,5% šajā periodā lietojuši amfetamīnus, 2,3% lietojuši "ekstazī", bet 1,3% - kokaīnu.

Igaunijā ir Baltijas valstīs viszemākais skaits gadījumu, kad intravenozo narkotiku lietošana novedusi pie inficēšanās ar HIV. Šļirču apmaiņas programmas izplatījušas vairāk nekā divus miljonus tīru šļirču - gandrīz trīsreiz vairāk nekā Latvijā un nepilnas desmit reizes vairāk nekā Lietuvā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu