Miris Lietuvas Brīvības prēmijas laureāts, bijušais partizāns Vītauts Balsis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Artūrs Andžs/APOLLO

96 gadu vecumā miris Lietuvas Brīvības prēmijas laureāts, nacionālo partizānu kustības dalībnieks Vītauts Balsis ar segvārdu Osis.

"Vītauts Balsis-Osis bija kā dzīva vēsture, to notikumu aculiecinieks, par kuriem lasām mācību grāmatās. Esam un būsim pateicīgi par upuri, kas nests mūsu brīvības vārdā," viņu pieminot, sacījis Lietuvas Seima spīkers Viktors Pranckietis.

Partizānu kustībai Balsis pievienojās 1944.gadā, 21 gada vecumā, saņēmis pavēsti par iesaukšanu padomju armijā. 1945.gadā smagi ievainots, 1948.gadā apcietināts un notiesāts uz desmit gadiem labošanas darbu nometnē "par dalību kontrrevolucionārā nacionālistiskā bandā". Ieslodzīts Noriļskas nometnē, 1955.gadā atbrīvots un izsūtīts uz Kazahstānu, 1966.gadā viņam atļauts atgriezties Lietuvā.

2000.gadā Vītauts Balsis apbalvots ar Vīša krusta ordeņa Virsnieka krustu, bet 2018.gadā viņam kopā ar sešiem citiem bijušajiem lietuviešu partizāniem piešķirta Lietuvas Brīvības prēmija kā cieņas apliecinājums un pateicība visiem nacionālajiem partizāniem.

11.martā, Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienā pirmizrādi Lietuvas sabiedriskajā televīzijā pieredzēja pazīstamās žurnālistes Editas Mildažītes dokumentālā filma "Osis, Tīģeris un Liesma", kurā savās liecībās par tā laika notikumiem dalās trīs bijušie nacionālie partizāni, viens no viņiem - Vītauts Balsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu