Itālija arestē kuģi ar 49 migrantiem (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Itālijas varas iestādes ir likušas arestēt Itālijas aktīvistu kuģi "Mare Jonio" pēc tam, kad tas otrdien ieradās Itālijai piederošajā Lampedūzas salā ar 49 nelegāliem migrantiem, kurus bija uzņēmis Lībijas piekrastē.

Kuģis tika eskortēts uz Lampedūzas ostu, kur ir gaidāma šo migrantu izkāpšana.

Pirmās kuģa apkalpes locekļu nopratināšanas varētu notikt otrdienas vakarā, informēja Iekšlietu ministrijas ziņu avoti.

Valsts prokurori izmeklē iespējamu lietu par nelegālās migrācijas atbalstīšanu, vēstīja Itālijas ziņu aģentūra ANSA.

"Itālijā tagad ir valdība, kura saprot robežas un nodrošina, lai likumi tiktu ievēroti, sevišķi no cilvēku kontrabandistu puses," otrdien sacīja iekšlietu ministrs Mateo Salvīni. "Tas, kurš kļūdās, maksā."

Nevalstiskā organizācija (NVO) "Mediterranea" pirmdien uzņēma savā kuģī migrantus no gumijas laivas 78 kilometru attālumā no Lībijas krasta, lai gan notikuma vietā jau bija ieradies Lībijas krasta apsardzes kuģis.

Migranti "var tikt ārstēti, paēdināti, apģērbti, saņemt visu veidu ērtības, bet, cik tas attiecas uz mani un manu atļauju, viņi nespers kāju Itālijā," Salvīni otrdien paziņoja ziņu telekanālam "SkyTG24".

25 gadus vecam migrantam, par kuru bija radušās aizdomas, ka viņam varētu būt plaušu karsonis, otrdien tomēr tika atļauts nokāpt no kuģa medicīniskās palīdzības saņemšanai Lampedūzā, paziņoja "Mediterranea" preses sekretāre Federika Mameli.

Salvīni apsūdzēja šo NVO "nozieguma – nelegālās migrācijas atbalstīšanas – izdarīšanā", jo tā traucējusi Lībijas krasta apsardzei veikt glābšanas operāciju, kas nozīmētu šo migrantu aizvešanu atpakaļ uz Lībiju.

NVO kuģis neklausīja Itālijas robežpolicijas rīkojumiem neiebraukt Itālijas ūdeņos un devās uz Lampedūzu, lai gan varēja doties uz tuvāk esošo Tunisijas vai Lībijas piekrasti, sacīja Salvīni.

"Ja pilsonis mēģina izlauzties caur policijas blokposteni, viņš tiek arestēts. Es paredzu, ka tas notiks [ar "Mediterranea" kuģa apkalpi]," teica Salvīni, draudot ar juridiskām sekām.

Salvīni pirmdien sāka jaunu kampaņu pret tā dēvētājiem glābšanas kuģiem, kas Vidusjūrā uzņem nelegālos imigrantus un mēģina tos nogādāt Itālijā.

"Ostas ir un paliks SLĒGTAS," tviterī paziņoja Salvīni, kamēr viņa vadītā ministrija izplatīja astoņas lapaspuses garu skaidrojumu par likumiem, kas regulē glābšanas operācijas un kurus tā dēvētie glābšanas kuģi neievēro.

Ministrs, kurš vada pret imigrāciju noskaņoto partiju "Līga", atkārtoti atteicies ielaist ostās nevalstisko organizāciju kuģus, kam ilgstoši nācies dreifēt, kamēr tajos esošos nelegālos imigrantus nav piekritušas uzņemt citas Eiropas valstis.

Lai gan ministrijas dokumentā atzīts, ka palīdzības sniegšana tiem, kuru dzīvības ir apdraudētas, ir "prioritāte", Salvīni brīdinājis, ka pret tiem, kas "atklāti ignorē starptautiskos, Eiropas un nacionālos glābšanas noteikumus," ir jāvērš "sankcijas".

Viņš norādījis, ka nedrīkst nenovērtēt arī risku, ka starp jūrā uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem var slēpties personas, kas saistītas ar terorismu."Glābšanas kuģu ieiešana Itālijas teritoriālos ūdeņos kaitē Itālijas valsts kārtībai un drošībai," atzīts dokumentā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu