“Ķeksītis aizejošā prezidenta dienasgrāmatā”. Politologi skeptiski par Vējoņa “nepilsoņu bērnu” iniciatīvu (8)

Evija Hauka
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Politiski nepārdomāts žests, kas var destabilizēt valdošo koalīciju, bet pēc būtības neko nemaina un neietekmē. Tā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ceturtdien plānoto iniciatīvas par nepilsoņu bērniem iesniegšanu Saeimā vērtē politologi. Pēc viņu domām, Vējonis “aizejošā prezidenta karjeras dienasgrāmatā velk ķeksīšus”.

“Pēc būtības šī tēma ir izsmelta un mēs runājam par politisku žestu,” saka politologs Filips Rajevskis, komentējot paredzēto iniciatīvas par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem iesniegšanu Saeimā.

Politologs uzskata, ka prezidenta iniciatīva ir mākslīga jautājuma iekustināšana, kas realitātē neko neietekmē, jo attiecas uz kādiem 0,02% gadījumu. Faktiski jau šobrīd bērns piedzimstot iegūst Latvijas pilsonību, ja vecāki to vēlas un apliecina, aizpildot veidlapu. “Pat ja vecāki neatzīmē, ka vēlas pilsonību, bērnam ir tiesības kļūt par pilsoni, kad viņš dodas saņemt pasi.”

Rajevskis saka, ka, šādi rīkojoties, prezidents izpilda solījumu politiskajiem spēkiem, kas viņu atbalstīja.

“Atļaušos prognozēt - aizejošais prezidents, savā prezidenta karjeras dienasgrāmatā velk ķeksīšus: viens ir – čekas maisu atvēršana, otrs – pāreja uz latviešu valodu izglītības sistēmā, trešais – iniciatīva par nepilsoņu bērniem.”

“Savdabīgas aktivitātes pirms prezidenta termiņa beigām, apzinoties, ka otru reizi viņu neievēlēs,” tā Raimonda Vējoņa priekšlikumu vērtē politoloģe Ilga Kreituse.

Pēc viņas domām, šis solis neliecina par politisko viedumu.

“Liberālajām partijām iestāties “pret” ir grūti, bet konservatīvās nevar nobalsot “par”. Šajā politiskajā situācijā, kad tik grūti padevās koalīcijas izveide, tā nav pārdomāta rīcība. Tā diez vai atrisinās problēmu, kuras būtība ir sapratne starp cilvēkiem.”

Līdzīgs priekšlikums tika iesniegts 12. Saeimai, bet netika atbalstīts.

Vējonis jau iepriekš teica, ka iniciatīvu iesniegs atkārtoti, ar cerību, ka jaunais parlaments domās citādāk.

"Turpināt to, ka valstī ir šāda nepilsoņu institūcija, nav pareizi, un kādā brīdī tam ir jāpieliek punkts. Bērniem, kas piedzimst Latvijā, jākļūst par Latvijas pilsoņiem. Ja vecāki tomēr vēlētos atteikties no Latvijas pilsonības, tad lai viņi raksta iesniegumu un izvēlas to valsti, kuras pilsonību viņi tiešām vēlas," pērn minēja prezidents.

Vējoņa iniciatīvu konceptuāli atbalsta partiju apvienība "Jaunā Vienotība", savukārt "Attīstībai/Par!" šo ieceri atbalstīšot "stingri".

Tikmēr nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) balsos pret Valsts prezidenta iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēl tikai lems par nostāju.

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs iepriekš minēja, ka nerunās par šo jautājumu hipotētiski, kamēr šādas izmaiņas nav oficiāli piedāvātas.

Atbalstu Vējoņa iniciatīvai paudis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Lamberto Dzanjers.

Pieņemt šādu kārtību aicinājusi arī Eiropas Padomes Komisija pret rasismu un neiecietību. Tā savā ziņojumā kā vienu no izvirzītajām prioritātēm Latvijai minējusi paredzēt automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu dzimušiem bērniem.

12. Saeimā noraidītā iniciatīva paredzēja vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 2018.gada 1.jūnija. Likumprojekta anotācijā bija norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu