Nikaragvas valdība gatava pielikt punktu gandrīz gadu ilgušajai politiskajai krīzei (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Nikaragvas valdība trešdien piekrita atbrīvot ieslodzītos opozicionārus 90 dienu laikā, lai atsāktu miera sarunas ar opozīciju, kuru mērķis ir izbeigt 11 mēnešus ilgušo politisko krīzi, paziņoja vidutājs valdības un opozīcijas dialogā.

Amerikas Valstu organizācijas (AVO) īpašais sūtnis Luiss Anhels Rosadilja preses konferencē pavēstīja, ka Nikaragvas prezidenta Daniela Ortegas valdība ir piekritusi atbrīvot "visus cilvēkus, kas aizturēti protestu kontekstā".

Krīze sākās pērnā gada aprīlī ar protestiem pret pensiju reformu, no kuras valdība pēc tam atteicās. Tie pārauga protestos pret valdību ar aicinājumiem kreisajam prezidentam Danielam Ortegam atkāpties, bet valdošā sandinistu partija protestus brutāli apspieda un politiskā vardarbība prasīja cilvēku upurus.

Ortegas režīma drošības spēkiem vēršoties pret protestiem, 325 cilvēki gāja bojā, bet vairāk nekā 750 tika aizturēti un apsūdzēti terorismā. Protesti notika līdz oktobrim.

Vienošanās ietver arī aicinājumu atcelt ASV sankcijas pret Ortegas režīmu. Atbrīvojamo ieslodzīto skaits netika minēts.

Jau ziņots, ka opozīcijas alianse pirmdien apturēja 27.februārī sāktās sarunas, protestējot pret režīma "vardarbību un represijām" pret demonstrantiem. Nemieru apspiešanas policija sestdien lietoja asaru gāzi pret opozīcijas demonstrantiem un reportieriem, kā arī uz laiku aizturēja vairāk nekā 100 cilvēkus, kas mēģināja protestēt, pieprasot politieslodzīto atbrīvošanu.

Opozīcijas Pilsoniskā alianse par taisnīgumu un demokrātiju otrdien paziņoja, ka atsāks sarunas tikai tad, kad visi "politieslodzītie" būs atbrīvoti un represijas pret protestētājiem būs izbeigtas.

Ieslodzīto atbrīvošanas var sākties šonedēļ, un "pēc šīm 90 dienām vairs nevajadzētu būt nevienam ieslodzītajam," sacīja Pilsoniskās alianses loceklis – uzņēmējs Hosē Agerri.

Procesu novēros Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja.

Foto: protesti Nikaragvā

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu