Tu vari nezaudēt redzi jeb Tīklenes Rejuvenācijas terapija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dzīvojot strauji attīstītajā Rietumu pasaulē, kur ikdienas vāveres ritenī valda atkarība no tehnoloģijām, mazkustīgs un neveselīgs dzīvesveids un nevēlams darbaholisms, mums nemanāmi piezogas kaites, kas vēl nesen bija raksturīgas tikai veciem ļaudīm. Skan baisi – zaudēt redzi, bet, lai zinātu  vienu no pasaulē izplatītākajiem ienaidniekiem acu veselībai, tas ir jāiepazīst, un vēl svarīgāk ir zināt, kā ar to cīnīties, jo iespēja saglabāt labu redzi ir!

Par to, kas īsti ir vecuma izraisīta mākulas deģenerācija (VMD) un kā ar to cīnīties, mums pastāstīja Dr. Lūkina acu klīnikas  vadošais acu ķirurgs Dr. Fēlikss Lūkins un lāzeroftalmoloģe Žanna Artiņa.

Starp citu, uzreiz var pačukstēt lieliskus jaunumus – tieši šī klīnika Rīgā ir pirmā Baltijā, kur veic tīklenes rejuvenācijas terapiju.

Kas īsti ir mākulas deģenerācija?

Piekritīsiet, ka vārdi “mākulas deģenerācija” skan visai sveši, tāpēc, lai saprastu, par ko ir runa, lūdzām Dr. Lūkina acu klīnikas speciālistus par tiem pastāstīt. “Tā ir acu slimība, kuras rezultātā neatgriezeniski tiek izkropļota (un laika gaitā var tikt zaudēta) centrālā redze. Cilvēkam tas izpaužas kā rakstītā izkropļojums, sejas izplūst, līdz neatgriezeniski tiek zaudēta centrālā redze, un vairs nav iespējams dzīvot pilnvērtīgu ikdienas dzīvi,” skaidro acu ķirurgs Dr. Fēlikss Lūkins.

Kā izrādās, acu slimībai VMD izšķir divas formas – agrīno un vēlīno. Ir būtiski noķert slimību agrīnā stadijā!

* Agrīnā stadijā pacients nejūt simptomus, bet tie ir novērojami izmeklējuma laikā.

Ārstēšana: šajā brīdī ir lietojama Tīklenes Rejuvenācijas terapija, lai nenonāktu līdz vēlīnajai formai. Kā arī ļoti būtiski ir regulāri pārbaudīties pie tīklenes speciālista.

* Vēlīnajā stadijā pacients jau izjūt redzes izkropļojumu vai zudumu, kas vairs nav ārstējams, jo tīklene ar fotoreceptoriem ir neatgriezeniski deģenerējusies. Cilvēks apkārt esošo uztver vairs tikai ar perifēro redzi. Šajā stadijā vairs nav iespējams lasīt, vadīt automašīnu vai pat skatīties televīziju.

Ārstēšana līdz šim Latvijā tikusi veikta ar medikamentu injekcijām acīs, kas ir regulāri jāatkārto. Daļā gadījumu izdodas pasargāt pacientu no slimības progresēšanas.

Kas izraisa VMD un kuras ir riska grupas?

VMD izraisa dabīgais organisma (t.sk. acu) novecošanās process, bet agrāku slimības parādīšanos veicina gan ģenētika, gan neveselīgs dzīvesveids.

“Respektīvi – ja radinieki iepriekšējās paaudzēs ir slimojuši ar VMD mitro vai sauso formu –

ļoti liela iespēja, ka tas piemeklēs arī jaunāko paaudzi. Kā arī, ja ir nepareizs ikdienas uzturs, stress, mazkustīgs dzīvesveids, liekais svars, paaugstināts asinsspiediens vai smēķēšana

– saslimšanas risks palielinās,” brīdina Dr. Lūkina acu klīnikas eksperti.

Slimība piemeklē katru desmito 50 – 65 gadu vecumā, un procentuāli saslimšanu skaits palielinās līdz ar vecumu. 

Tīklenes rejuvenācijas terapijas ABC

Kāds ir process? Tīklenes rejuvenācijas terapija ir īsa lāzerprocedūra, kuras laikā tiek iznīcinātas neveselās/novecojušās šūnas, lai to vietā reģenerētos jaunas, veselīgas šūnas. Respektīvi – apstādināts VMD attīstības risks un novērsts iespējamais redzes zudums.

Ar ko tā atšķiras no injekcijām? VMD ir bijusi aktuāla visos laikos, un medikamentu injekciju veikšana acīs būtībā ir gandrīz katras acu klīnikas vai centra darba ikdiena. “Mūsu klīnikā vien mēnesī tiek veiktas ap 20-30 injekciju. Sliktā ziņa ir tā, ka injekcijas diemžēl neatgriež zaudēto redzi, tikai cenšas apstādināt zuduma progresu, toties lāzerterapija ļauj šūnām reģenerēties,” skaidro acu ķirurgs Dr. Fēlikss Lūkins.

Kas veic šo procedūru? Ir tikai viens lāzers - 2RT ir ultraīsa pulsa nanosekunžu lāzers, kura VMD ārstēšanas efektivitāte ir oficiāli atzīta Eiropas Savienībā un ASV ir iegūts FDA sertifikāts. Pateicoties šīs iekārtas iegādei 2018.g. nogalē, tīklenes Rejuvenācijas Terapiju pagaidām Baltijā var veikt tikai Rīgā Dr. Lūkina acu klīnikā.

Kā tas notiek? Tīklenes Rejuvenācijas terapija ir unikāla lāzera terapija, kas,

izmantojot maigu, ārkārtīgi īsu impulsu lāzeru, stimulē dabisku tīklenes atjaunošanās procesu, lai ārstētu agrīno VMD. Tā ir neinvazīva un nesāpīga ārstēšanas metode.

Kādi ir rezultāti? 80% gadījumu tiek novērsta pāreja uz vēlo, mitro VMD, tādējādi ievērojami samazinās redzes zuduma risks VMD dēļ. “Gada sākumā esam veikuši jau vairākus desmitus procedūru, ko vērtējam kā ļoti labu rezultātu, ņemot vērā, ka Tīklenes Rejuvenācijas terapija ir valsts līmenī pavisam jauna ārstēšanas procedūra. Tas ir jaunums gan pacientiem, gan arī acu ārstiem, kam varbūt nav iespējas regulāri apmeklēt starptautiskos kongresus,” komentē lāzeroftalmoloģe Žanna Artiņa.

Kas vēl tev būtu jāzina?

  • Pati procedūra tiek veikta ambulatori Dr. Lūkina acu klīnikā Rīgā, tās ilgums ir 10–20 minūtes. Procedūra ir nesāpīga.
  • Pēc procedūras nav atļauts vadīt automašīnu.
  • Var būt sūdzības par vieglu apsārtumu vai miglošanos, kas dažu stundu laikā pāriet.
  • Gadījumā, ja VMD pazīmes ir novērotas abās acīs, procedūras tiek veiktas ar dažu dienu intervālu.
  • Jāņem vērā, ka pirms procedūras ir jāveic izmeklējums pie tīklenes speciālista, lai izvērtētu acs tīklenes stāvokli un noteiktu, vai ir manāmas agrīnās VMD pazīmes. Tikai pēc padziļināta tīklenes speciālista izmeklējuma tiek plānota pati procedūra.

Vairāk par slimību un tās ārstēšanas iespējām ir iespējams uzzināt Dr. Lūkina acu klīnikas mājas lapā  vai zvanot 67 288 181.

Laba redze šodien negarantē labu redzi rīt, tādēļ rūpēsimies par sevi!

Raksts tapis sadarbībā ar Dr. Lūkina acu klīniku. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu