Ungārijā aizdomās par līdzdalību "Islāma valsts" noziegumos aizturēts sīrietis (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Islāma valsts".
"Islāma valsts". Foto: SIPA/Scanpix

Ungārijas policija piektdien aizturējusi 27 gadus vecu sīrieti, pastāvot aizdomām, ka viņš ir džihādistu grupējuma "Islāma valsts" augsta ranga līderis, kurš organizējis pašnāvnieku uzbrukumus un cilvēku slepkavības.

Vīrietis arestēts Ungārijas austrumos aizturēšanas centrā, pavēstīja Budapeštas vecākais prokurors Tibors Ibolia. Aizturētais bijis džihādistu grupējuma biedrs kopš 2016.gada.

Sīrieti bija paredzēts nogādāt Grieķijā, kur viņš saņēmis bēgļa statusu, tomēr izmeklēšanas rezultātā, kurā bija iesaistīti Ungārijas un Beļģijas likumsargi, viņš aizturēts.

Izmeklēšanas gaitā radušās aizdomas, ka viņš ir saistīts ar 20 cilvēku slepkavību 2016.gadā Homsā, Sīrijā.

Upuriem, kas atteikušies pievienoties "Islāma valstij", nocirstas galvas, norādīja prokuratūra. "Ir pietiekams pamats aizdomām, ka šis cilvēks personīgi piedalījās slepkavībās."

Aizturēšanu koordinēja Eiropas Savienības (ES) pārrobežu noziedzības apkarošanas aģentūra "Eurojust".

"Ņemot vērā liecības no Beļģijas, Ungārijas varasiestādes tagad aizdomās turamo var paturēt apcietinājumā aizdomās par terorisma aktivitātēm," teikts "Eurojust" paziņojumā.

Sīrietis pirmo reizi tika aizturēts Budapeštas lidostā decembrī, kopā ar kādu sievieti ceļojot ar viltotiem personas dokumentiem.

Viņš tika notiesāts par cilvēku kontrabandu un citiem noziegumiem, un viņu bija paredzēts izraidīt no Ungārijas, tomēr piektdien viņš tika aizturēts jau saistībā ar citām apsūdzībām.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu