Kanāda piešķir bēgļa statusu sievietei, kas palīdzēja slēpt Snoudenu

LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vanesa Rodela
Vanesa Rodela Foto: AFP/SCANPIX

Kanāda ir piešķīrusi bēgļa statusu filipīnietei Vanesai Rodelai, kura palīdzēja slēpt bijušo ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līgumdarbinieku Edvardu Snoudenu, kad viņš bija aizbēdzis uz Honkongu, pirmdien paziņoja Rodelas advokāts.

Advokāts Roberts Tibo sacīja, ka Filipīnu pilsone Rodela un viņas septiņus gadus vecā meita Keana pirmdien ieradīsies Kanādā. Viņām paredzēts ierasties Toronto ar lidmašīnu no Honkongas, paziņoja bēgļu tiesību asociācija "For the Refugees" ("Bēgļiem").

Tibo pārstāvēja Rodelu, kad viņa 2013.gadā lūdza patvērumu Honkongā, lai netiktu deportēta uz Filipīnām, kur viņu esot nolaupījuši un izvarojuši kaujinieki. Advokāts bija lūdzis Rodelu palīdzēt Snoudena slēpšanā pēc tam, kad Snoudens bija noplūdinājis dokumentus par ASV valdības iestāžu veiktām izspiegošanas darbībām globālā mērogā.

Tibo sacīja, ka Honkonga noraidīja šo patvēruma lūgumu un tās amatpersonas iztaujāja Rodelu par viņas kontaktiem ar Snoudenu, kurš tagad dzīvo trimdā Krievijā. Snoudenam 2013.gada jūnijā ASV tika izvirzītas apsūdzības spiegošanā un valsts noslēpumu zagšanā.

Tibo un "For the Refugees" grib, lai Kanāda uzņemtu arī piecus citus cilvēkus, kas bija palīdzējuši Snoudenam.

Kanāda piešķīra patvērumu Rodelai un viņas meitai jau janvārī, bet drošības apsvērumu dēļ tas tika turēts slepenībā, informēja "For the Refugees".

Patvērumu Kanādā lūguši vēl pieci cilvēki, kas palīdzēja Snoudenam un pašlaik uzturas Honkongā, gaidot atbildi uz šo lūgumu, ziņoja Kanādas laikraksts "National Post".

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo atteicās komentēt, sakot, ka būtu nepiemēroti to darīt "situācijā, kas attiecas uz konkrētu gadījumu".

Ārlietu ministre Kristija Frīlenda netieši apstiprināja šo mediju ziņu, sakot reportieriem, ka viņa nav personīgi iejaukusies šajā procesā.

Savas Vašingtonas vizītes laikā atbildot uz jautājumu, vai šī patvēruma piešķiršana varētu kaitēt ASV un Kanādas attiecībām, Frīlenda sacīja, ka Otava pamatojusi savu lēmumu ar apsvērumiem konkrētos gadījumos, nevis ar "ģeopolitiskām attiecībām".

Kanādas Imigrācijas ministrijas preses sekretāre sacīja, ka "īpašu apstākļu" dēļ bija nepieciešams paātrināt patvēruma piešķiršanu.

Snoudena advokāts nolēma izpaust viņa slēpēju identitāti, kad bija uzzinājis, ka kinorežisors Olivers Stouns minēs viņu lomu savā filmā par Snoudenu, kura nāca klajā 2016.gadā. Šīs trīs ģimenes, kurām nebija ne jausmas, ka tās slēpj vienu no pasaulē visvairāk meklētajiem cilvēkiem, bažījās, ka var tikt izraidītas no Honkongas uz dzimteni.

Tibo sacīja, ka Snoudens ir "ļoti priecīgs" par to, ka Rodela un viņas meita būs drošībā Kanādā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu