Smoļenskas avārijas izmeklēšana: poļu žurnālists apsūdz prokurorus melos (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas prokurori meloja, lai sabiedrība neuzzinātu, ka 2010.gadā Krievijā netālu no Smoļenskas avarējušās Polijas prezidenta lidmašīnas vrakā atrastas sprāgstvielu pēdas, paziņojis Polijas sabiedriskās raidorganizācijas TVP žurnālists Berlīnē Cezarijs Gmizs.

Polijas Radio pirmdien ziņoja, ka Lielbritānijas kriminālistikas laboratorija atradusi sprāgstvielu pēdas uz 2010.gadā avarējušās lidmašīnas fragmenta.

Gmizs un vēl trīs žurnālisti tika atlaisti no laikraksta "Rzeczpospolita" pēc tam, kad 2012.gadā ziņoja, ka uz avarējušās Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas atlūzām atrastas rinitrotoluola (TNT) pēdas.

Gmizs pirmdien Polijas Radio sacīja, ka, viņaprāt, kāds ir jāsauc pie atbildības par prokuroru meliem iepriekšējās Polijas valdības laikā.

"Es no paša sākuma biju pārliecināts, ka tā ir organizēta iniciatīva, kuras mērķis bija nepieļaut, ka sabiedrība uzzina par sprāgstvielu pēdām, kas atrastas (..) uz vraka," sacīja žurnālists.

Lielbritānijas kriminālistikas laboratorijas atradumi ir pretrunā Polijas un Krievijas izmeklētāju secinājumiem, ka avārija notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles dēļ.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, 2010.gada 10.aprīlī gāja bojā pasažieru lidmašīnas "Tu-154" katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz ikgadējo Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

Laikraksts "Sieci" ziņoja, ka Lielbritānijas kriminālistikas laboratorija, kas darbojas Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas paspārnē, pirms vairākām nedēļām nosūtījusi vēstuli Polijas prokuratūrai, darot zināmu, ka lidmašīnas fragmentos atrastas sprāgstvielu sastāvā esošu vielu pēdas, tostarp TNT.

Telekanāls "Sky News" pagājušajā gadā citēja britu izmeklētāju sakām, ka, viņaprāt, lidmašīnā atradās sprāgstvielas.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka Smoļenskas avārija nebija negadījums. 2015.gada beigās pie varas Polijā nākot konservatīvajai valdībai, aviokatastrofas izmeklēšana tika atsākta.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu