"Kaut šādas katastrofas nepiemeklētu nevienu visā pasaulē."

Annija Vīnkalna
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Irānu šonedēļ piemeklējusi dabas katastrofa - nepieredzēta apmēra plūdi, kuros dzīvību zaudējuši vairāk nekā 20 cilvēki. Par pieredzēto no notikuma vietas ekskluzīvi portālam TVNET stāsta vietējais iedzīvotājs, kurš plūdu vissmagāk skartajā reģionā redzēja gan pašu katastrofu un tās sekas, gan arī vietējo iedzīvotāju izpalīdzību.

"Kad sākās lietus, neviens nedomāja, ka varētu draudēt tik lielas briesmas," portālam TVNET stāsta Babaks, kurš dzimis un uzaudzis Šīrāzā - neseno plūdu vissmagāk skartajā reģionā. Saskaņā ar jaunākajām ziņām, tur plūdos gājuši bojā 19 cilvēki, bet vēl gandrīz 100 ievainoti.

Šīrāza ir piektā visvairāk apdzīvotā pilsēta Irānā. Cilvēki nebija gatavi, ka šāda apmēra plūdi varētu notikt tik blīvi apdzīvotā vietā. "Es braucu pa vienu no galvenajām ielām un redzēju, kā ļoti īsā laikā viss mainījās. Lietus nešķita neparasts, taču sakrājās liels ūdens daudzums. Kad atgriezos mājās, redzēju, ka draugi internetā publicējuši traku plūdu video, bet pat tad vēl nespēju tam noticēt," atminas Babaks.

ACULIECINIEKA VIDEO: Plūdi Irānā

Smagākais plūdu posms ilga apmēram 20 minūtes, atstājot aiz sevis lielu postažu. Babaks laukā bija pēc tam, kad trakākais bija aiz muguras, tāpēc viņam briesmas nedraudēja.

Tika publiskotas arvien jaunas fotogrāfijas un video. Atmosfēra reģionā kļuva daudz drūmāka, kad atklājās, ka jauns cilvēks ir noslīcis. Vietējie iedzīvotāji un uzņēmumi piedāvāja palīdzību ikvienam, kam tā bija nepieciešama.

"Man ir draugs ārsts. Viņš ar sievu dežurēja savā kabinetā, gatavi palīdzēt nepieciešamības gadījumā," sacīja aculiecinieks. "Taču arī viņi bija ierauti vispārējā haosā."

"Uz vietas esošie cilvēki deva visu, ko varēja, - drēbes, dvieļus, ūdeni, augļus. Mēģināja nomierināt pārējos un palīdzēja sazināties ar ģimeni, vilka automašīnas, sargāja mantas," viņš uzskaita.

Palīdzēja arī citi - mājokļu izīrētāji piedāvāja cietušajiem bezmaksas pajumti, durvis vēra arī tuvējās viesnīcas. Savus pakalpojumus bez maksas piedāvāja pakalpojumu sniedzēji, piemēram, tālruņu un automašīnu remontdarbnīcas.

"Mana pilsēta ir slavena ar to, ka rūpējas par cilvēkiem un laipni uzņem viesus," uzsver Babaks.

Irānis norāda, ka visbriesmīgākā situācija bijusi pie vēsturiskajiem Korāna vārtiem, kas atrodas starp diviem kalniem ar šauru ceļu pa vidu. Šajā vietā ir daudz cilvēku un automašīnu pat vēlās nakts stundās, un aktīvās satiksmes dēļ tur bieži ir sastrēgumi. "Vairums bojāgājušo mira stihijas sadauzītās automašīnās vai no noslīkšanas," saka Babaks.

Glābšanas darbos iesaistījās glābšanas dienesti, policija un Irānas armija ar tankiem līdzīgu transportu, kas spēj pārvietoties gan pa zemi, gan arī ūdeni.

Cīņa ar plūdiem norisinājās divu dienu garumā. Otrajā dienā cilvēki bija daudz uzmanīgāki, tāpēc bojāgājušo pēc pirmās dienas vairs nebija, stāsta Babaks.

Pašlaik debesis virs Šīrāzas ir skaidras, bez neviena lietus mākoņa. "Viss ir atpakaļ normālās sliedēs," ziņo Babaks. Daudzos auto aiz stikliem redzami paziņojumi - pateicības Šīrāzas iedzīvotājiem. 

"Lai Dievs visus svētī," saka Babaks. "Es vēlētos, kaut šādas katastrofas nepiemeklētu nevienu cilvēku visā pasaulē."

Saskaņā ar mediju ziņām, nepieredzēti lielie plūdi prasījuši 21 cilvēka dzīvību. Šīrāzas pilsētā plūdos gāja bojā 19 cilvēki, bet vēl 98 savainojās. Viens cilvēks zaudēja dzīvību Kermānšāhas provincē, bet vēl viens - Luristānā. Kopā ievainojumus guvuši vismaz 110 cilvēki.

Irānas meteoroloģiskais dienests brīdinājis, ka stipras lietusgāzes turpināsies līdz trešdienai. Vairākās Irānas vietās izsludināti brīdinājumi, tai skaitā galvaspilsētā Teherānā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu