Aptaujas uzvaru Ukrainas vēlēšanās prognozē Zelenskim (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Volodimirs Zelenskis,
Volodimirs Zelenskis, Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien gaidāmajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu saņems komiķis Volodimirs Zelenskis, kura līdzšinējā politiskā pieredze pirms iesaistīšanās vēlēšanu cīņās pamatā aprobežojusies ar prezidenta lomas atveidošana televīzijas seriālā, liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas.

Kaut arī sākotnēji likās, ka Zelenska izredzes ir pieticīgas, tomēr, vairojoties sabiedrības neapmierinātībai ar korupciju un dzīves līmeni, aktieris tagad apsteidzis istablišmenta politiķus.

Politiskās komēdijas "Tautas kalps" 41 gadu vecā zvaigzne vēlēšanās svētdien saņems vairāk nekā 25% balsu, liecina vairāku aptauju rezultāti.

Pašreizējais prezidents Petro Porošenko un ekspremjere Jūlija Timošenko katrs saņems aptuveni 17% balsu, prognozēts vienā no aptaujām.

Savukārt citā sabiedriskās domas pētījumā pašreizējais valsts galva, kurš valsti ar 45 miljoniem iedzīvotāju vada kopš 2014.gada, bijušo sabiedroto, kas tagad kļuvis par vēlēšanu cīņu sāncensi, ievērojami apsteidz.

Zelenskis, kura atbalstītāju bāze pamatā ir gados jaunie vēlētāji, atzīst, ka viņam "nav pieredzes", vienlaikus uzstājot, ka ir gana stiprs, lai vadītu Ukrainu.

Kritiķi pārmet, ka viņa vēlēšanu manifests, kurā galvenie solījumi tika izraudzīti balsojumos sociālajos medijos, ir pārāk izplūdis.

Tomēr atbalstītāji ir pārliecināti, ka Ukrainas politiskās dzīves mijkrēsli izdosies kliedēt tikai pilnīgam jaunpienācējam.

Daži Zelenskim pārmet, ka viņš patiesībā ir fasādes kandidāts oligarha Ihora Kolomoiska interesēm, kura kanālā tiek pārraidītas viņa programmas. Pats Zelenskis noliedz, ka viņam būtu politiskās saites.

Kopumā uz prezidenta amatu kandidē 39 pretendenti.

Iespēja, ka vēlēšanās svētdien kādam no kandidātiem izdosies iegūt vairāk nekā 50% balsu, ir mazticama, un, pēc visa spriežot, 21.aprīlī būs jārīko otrā kārta.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu