Jaunzēlandes terorists pērn decembrī nedēļu pavadījis Igaunijā un Latvijā (29)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Labējais terorists Brentons Tarants
Labējais terorists Brentons Tarants Foto: Reuters/ScanPix

Terorists Brentons Tarants, kas šī gada martā Jaunzēlandē aukstasinīgi nogalināja 50 cilvēkus, pērn decembrī apmeklējis Igauniju un Latviju, divas dienas pirms uzbrukuma sociālajos medijos ievietojis konspirācijas teorijas par Igauniju un savā “manifestā” pieminējis arī Māras zemi, vēstī igauņu portāls postimees.ee.

Tarants vairākkart izteicis apgalvojumus par Igauniju un Latviju. Piemēram, mazāk nekā divas dienas pirms asinspirts Tarants dalījies ar White Genocide Project propagandas rakstu, kurā apgalvots, ka ASV vēstniecība Igaunijā manipulējot ar igauņiem, lai tie pieņemtu multikulturālismu. Tanī pašā dienā viņš dalījies ar video no Latvijas dziesmu svētkiem. “To viņi vēlas iznīcināt,” viņš rakstījis.

Igauniju Tarands pieminējis arī savā “manifestā”, kurā izrādījis aktīvu interesi par Eiropā notiekošo. “Marokietis nevar būt igaunis, tāpat kā igaunis nevar būt marokietis,” viņš rakstījis. Šobrīd ir zināms fakts, ka Taranta interese par Igauniju bijusi ne tikai platoniska - pērn decembrī viņš ieradies Igaunijā. 

Austrijas Iekšlietu ministrija un Igaunijas policija apstiprinājušas, ka Tarants lidojis no Austrijas uz Igauniju pērnā gada 4. decembrī. Saskaņā ar “Postimees” rīcībā esošo informāciju Tarants Igaunijā iznomājis automašīnu, ar kuru dienu vēlāk devies uz Latviju.

Tarants no Latvijas Igaunijā atgriezies divas dienas vēlāk, 8. decembrī. Pēc divām dienām, 10. decembrī, Tarants atkal devies Rīgas virzienā - šoreiz ar autobusu. Taranta viesošanos Latvijā “Postimees” žurnālistiem apliecinājis arī Latvijas Valsts drošības dienests.

Igaunijas drošības policijai, kas monitorē ekstrēmistu darbības, par Taranta viesošanos Igaunijā nav daudz ko teikt, norādot, ka policijai trūkst precīzāku datu par viņa darbībām Igaunijā. Drošības policijas preses sekretārs Harijs Pūseps norāda, ka nav pamata domāt, ka Tarantam pret Igauniju būtu citādāka vai lielāka interese kā pret pārējām valstīm.

Tāpat šobrīd nav skaidrs, ko terorists Igaunijā darīja vai ar ko tikās. Saskaņā ar “Postimees” rīcībā esošo informāciju, terorists Baltijā pavadījis aptuveni nedēļu.

Tarantu, kas pēc izcelsmes ir austrālietis, pastiprināti interesējis Eiropā notiekošais. Tobrīd, decembrī, Rietumeiropā, viens no visapspriestākajiem jautājumiem bija ANO migrācijas pakts.

Neskaitot Tarantu, Austriju un Igauniju vieno arī fakts, ka migrācijas pakta izraisītās viedokļu sadurmes radīja pamatīgu viļņošanos abās valstīs. Taranta viesošanās laikā Igaunijā ievērojamākais notikums bija 9. decembrī Brīvības laukumā rīkotais pikets pret migrācijas paktu.

Kā vēstīts, neskatoties uz vairāku valstu izstāšanos, ANO konferencē Marrākešā 10. decembrī tika parakstīts Globālais migrācijas pakts. 

Paktu ir publiski noraidījušas arī Austrālija, Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Itālija, Polija, Slovākija, Šveice, Ungārija. Arī Latvijas Saeima iestājas pret ANO migrācijas paktu. 

Tāpat vēstīts, ka 15. martā Austrālijas pilsonis, labējais ekstrēmists Brentons Tarants, divās mošejās Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā nogalinājis 50 cilvēkus. Tarants paziņojis, ka ir atteicies no advokāta un tiesā aizstāvēsies pats.

Galerija: apšaude mošejās Jaunzēlandē

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu