Maduro lojālisti atņem Gvaido parlamentāro imunitāti (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlas diktatoram Nikolasam Maduro lojālā Satversmes sapulce otrdien atņēma parlamentāro imunitāti opozīcijas līderim Huanam Gvaido, paverot iespēju viņa tiesiskai vajāšanai un iespējamai aizturēšanai par konstitūcijas pārkāpšanu, jo viņš janvārī sevi pasludināja par prezidenta pienākumu izpildītāju.

35 gadus vecais Gvaido ir opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers. Maduro, kurš 2016.gadā zaudēja kontroli pār parlamentu, tā vietā ir izveidojis sev lojālu Satversmes sapulci.

Satversmes sapulce otrdienas vakarā pieņēma vienbalsīgu lēmumu par imunitātes atņemšanu Gvaido. Satversmes sapulces priekšsēdētājs un sociālistiskās partijas līderis Diosdado Kabeljo apsūdzēja opozīciju par naivu mudināšanu uz ārvalstu intervenci un kūdīšanu uz pilsoņkaru.

Maduro sabiedrotais Augstākās tiesas vadītājs Maikels Moreno pirmdien deva rīkojumu Satversmes sapulcei atņemt Gvaido imunitāti par to, ka opozīcijas līderis bija pārkāpis aizliegumu atstāt valsti, kamēr ģenerālprokurors veic izmeklēšanu pret viņu.

Gvaido arī tiek apsūdzēts kūdīšanā uz vardarbību, kas saistīta ar ielu protestiem pret valdību, un nelikumīgu līdzekļu saņemšanā no ārvalstīm.

Konstitūcija garantē vēlētu amatpersonu imunitāti un paredz, ka tās atcelšanai nepieciešams, lai šo amatpersonu uzklausītu Augstākā tiesa. Saskaņā ar konstitūciju imunitātes atcelšana ir jāapstiprina Nacionālajai sapulcei. Neviena no šīm konstitūcijā paredzētajām prasībām Gvaido gadījumā nav ievērota.

Gvaido janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, un viņu par tādu ir atzinušas apmēram 50 valstis, tai skaitā ASV. Maduro valdība līdz šim ir atturējusies no tiešas darbības pret Gvaido, bet pakāpeniski mēģina mazināt viņa politisko varu.

Venecuēlas Valsts kontrole pagājušo ceturtdien paziņoja, ka aizliegusi Gvaido turpmākos 15 gadus ieņemt amatus valsts dienestā.

Gvaido, neņemot vērā tiesas noteiktu aizliegumu atstāt Venecuēlu, februārī devās 10 dienu braucienā pa citām Dienvidamerikas valstīm un tikās ar to līderiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu