ES nosoda Brunejas jaunos šariata likumus (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Varavīksnes karogs. Ilustratīvs attēls
Varavīksnes karogs. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Savienība (ES) trešdien nosodījusi Brunejas jaunos šariata likumus, norādot, ka daļa no sodiem pielīdzināmi spīdzināšanai un pārkāpj starptautiskās cilvēktiesību normas.

Brunejas jaunie likumi paredz nāvessodu par iesaistīšanos viendzimuma attiecībās, notiesātos sitot ar pletnēm vai nomētājot ar akmeņiem līdz nāvei.

Nāvessods paredzēts arī par laulības pārkāpšanu, izvarošanu, laupīšanu un pravieša Muhameda apvainošanu. Savukārt zagļiem paredzēts amputēt rokas vai pēdas.

ES paziņojumā norādīts, ka daļa no Brunejas kriminālkodeksā paredzētajiem sodiem atbilst spīdzināšanai, nežēlīgai, nehumānai vai degradējošai attieksmei pret cilvēkiem.

Paziņojumā arī norādīts, ka šie sodi ir pretrunā ANO konvencijai, kas vērsta pret spīdzināšanu un ko Bruneja parakstīja 2015.gadā.

ES uzsvērusi, ka Brunejai jānodrošina, lai jaunā kriminālkodeksa ieviešana nepārkāpj cilvēktiesības un starptautiskās un reģionālās cilvēktiesību vienošanās un saistības, ko Bruneja apņēmusies ievērot.

Paziņojumā arī norādīts, ka ES sagaida no Brunejas, ka tā turpinās saglabāt faktisko nāvessoda moratoriju.

Līdz ar jauno likumu ieviešanu Bruneja kļuvusi par pirmo valsti Āzijas austrumos un dienvidaustrumos, kur šariata likumi ieviesti valsts mērogā.

Pašreiz tikai Saūda Arābijā, Irānā, Sudānā un Mauritānijā ir spēkā likumi, kas paredz nāvessodu par homoseksuālismu, lai gan pēdējos gados šādi nāvessodi izpildīti reti.

Brunejas jauno nāvessodu politiku kritizējušas arī Apvienotās Nācijas un tādas slavenības kā Džordžs Klūnijs un Eltons Džons, aicinot boikotēt Brunejas sultānam piederošās luksusa klases viesnīcas Anglijā, Francijā, Itālijā un ASV Kalifornijas štatā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu