Starp kafijas dzeršanu un plaušu vēzi varētu pastāvēt saikne (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kafija
Kafija Foto: depositphotos.com

Lai arī kafijas dzeršana iepriekšējos pētījumos ir saistīta ar dažādiem veselībai pozitīviem efektiem, piemēram, ilgāku mūžu, samazinātu depresijas, sirdstriekas un atsevišķu paveidu vēža risku, tomēr jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši kafijas dzeršanas negatīvo pusi, proti, divas tasītes kafijas dienā var palielināt plaušu vēža risku.

Pētījums pagaidām vēl nav publicēts, tomēr zinātnieki savus secinājumus jau prezentējuši ikgadējā Amerikas Vēža izpētes asociācijas sanāksmē, 31. martā.

Šo saikni zinātnieki arī novēroja nesmēķētāju vidū. Iepriekšējos pētījumos bija grūti nošķirt smēķēšanas un kafijas ietekmi uz plaušu veselību, jo smēķētāji mēdz biežāk dzert kafiju.

Jaunajā pētījumā starptautiska pētnieku grupa izanalizēja 17 atsevišķos pētījumos iegūtus datus, kuros tika iekļauti 1,2 miljoni ASV un Āzijas iedzīvotāji. Pētījumos tika izšķirts, vai konkrētais dalībnieks dzer tēju, kafiju un smēķē cigaretes. Aptuveni puse no visiem dalībniekiem bija nesmēķētāji.

8,6 gadu laikā vairāk nekā 20,5 tūkstošiem dalībnieku attīstījās plaušu vēzis.

Atklājās, ka nesmēķētājiem, kuri dienā izdzēra divas vai vairāk tasītes kafijas, bija par 41% lielāks plaušu vēža risks nekā tiem, kuri kafiju nedzēra. Līdzīgi bija arī ar nesmēķētājiem, kuri ikdienā dzēra tēju, proti, viņiem bija par 37% lielāks plaušu vēža risks nekā tiem, kuri tēju nedzēra.

Pētījumā arī noskaidrojās, ka vēža risks nebija īpaši atkarīgs no cilvēka vecuma, rases vai kafijas veida.

Tiesa, pētnieki uzsver, ka tas ir tikai novērojuma pētījums, tātad nav pierādīta nekāda cēloņsakarība. Pētnieki domā, ka problēma neslēpjas kofeīnā, bet rodas kafijas grauzdēšanas procesā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu