Pūce: Ušakova atlaišana nav politisks lēmums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VARAM informē par Ušakova atstādināšanu
Foto: VARAM informē par Ušakova atstādināšanu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ilggadējā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) atstādināšana no galvaspilsētas vadītāja amata nav politisks lēmumus, piektdien preses konferencē paziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Galerija: VARAM informē par Ušakova atstādināšanu

Viņš norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir noslēgusi pirmo posmu Rīgas domes darbības likumības pārbaudē, konstatējot virkni būtisku pārkāpumu.

"Lai kā savā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu kampaņā censtos uzsvērt Ušakovs, tas nav politisks strīds. Lēmums nav pieņemts tāpēc, ka mērs ir no kādas partijas. Lēmums ir par labu pārvaldību publiskajā sektorā," skaidroja Pūce, piebilstot, ka domes priekšsēdētājs nav tikai Rīgas pašvaldības vadītājs, bet publiska amatpersona, kas ar savu rīcību reprezentē visu valsti.

Ministrs pauda, ka ar VARAM lēmumu tiek aizstāvētas rīdzinieku, nodokļu maksātāju intereses pret ilgstošu pretlikumīgu darbību. Šajā pārbaudē konstatētie pārkāpumi, ko pieļāvis Ušakovs, atstājuši vairākus desmitus miljonu eiro ietekmi uz pašvaldības mantu, ienākumiem un izdevumiem, pastāstīja Pūce.

"Ja pārrēķina šo naudu uz bērnudārziem, tad Rīgā nebūtu rindu uz pašvaldības bērnudārziem," zināja teikt ministrs.

Pūce uzsvēra, ka līdz ar šo rīkojumu pārbaudes nebeigsies. "Tā ir bijusi sistemātiska, bezkaunīga likuma pārkāpšana. Ir jāpārliecinās, vai šāda prakse nav tikusi piemērota attiecībā arī uz citām Rīgas kapitālsabiedrībām," pauda politiķis.

Tas ir bijis skrupulozs, cītīgs ierēdņu darbs, pārbaudot dažādus domē pieņemtos dokumentus, vērtēja Pūce, piebilstot, ka pārbaudes būtiskākie pārkāpumi saistīti ar pašvaldības uzņēmumu "Rīgas Satiksme". Viņš sacīja, ka slikta pārvaldība ir viens no iemesliem, kāpēc uzņēmumam ir tik problemātiski finanšu rādītāji, kāpēc bija jācīnās par saimnieciskās darbības efektivitāti.

"Mani personīgi pārsteidz tas, cik bezatbildīgi mērs ir izturējies pret savu pienākumu izpildi. Sistemātiskus likuma pārkāpumus bija veicis pats domes priekšsēdētājs. Ja viņš paliktu šajā amatā, tad viņš turpinātu pārkāpt likumu," uzskata ministrs.

Pūce tāpat paziņoja, ka likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu netiks virzīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu