Tiešraide: Aizraujošāk nekā Kivičs (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iepretim TVNET birojam, vienā no retajiem Marijas ielas kokiem divas gudras, ziņkārīgas, ar pašcieņu apveltītas vārnas būvē ligzdu. Skats brīžam ir tik aizkustinošs un pārsteidzošs, ka nolēmām padalīties “vārnošanās” priekā. Piedāvājam tiešraidi no intelektuālo vārnu dzīves šova!

Jāsāk ar to, ka vārnas – šīs ir pelēkās - ir ļoti gudri putni. Pētnieki saka, ka vārnveidīgo intelekts ir tāds pats kā mazam sunim. Ikviens, kurš kādreiz vērojis vārnu ķildošanos vai, pareizāk sakot, attiecības, jo, par ko putni spriež, varam tikai nojaust, zina, ka šo putnu komunikācija un uzvedība ir komplicēta. Dažam no mums par sarežģītu.

Mūsējās vārnas pilnīgi noteikti sarunājas: “Palūkojies šurp!” ; “Redzi, ko es atnesu?” Tās ir vārnu frāzes, ko saprotam. To, ka vārnas saprotas ar žestu un ķērkšanas palīdzību, apstiprina arī ornitologi.

Starp citu, pelēkā vārna spēj ne vien ķērkt, bet iedziedāties arī pilnīgi savādākā intonācijā.

Marijas ielas vārnām ir tumši brūnas acis, tāds kā hipnotizējošs skatiens, spārnu un astes apspalvojumam metālisks spīdums. Viņas ir lepnas – neko nediedelē, pašas atrod un ienes ligzdā. Mūsu draudzenēm patīk stieples, vadi un visādas sīkas draņķības, ko iepīt ligzdā, par kuru glītumu un mājīgumu kolēģu viedoklis atšķiras. Tomēr ne velti par dažām frizūrām saka “vārnas ligzda”. Lido gan draudzenes, atklāti sakot, tizli, toties pa plikajiem liepas zariem kāpelē meistarīgi.

Vārna pat spējot karāties zarā ar galvu uz leju!

Vārnu ēdienkarte nav izsmalcināta, tās ēd visu – graudus, augļus, citu putnu olas, maitu, gliemjus. Tās spēj uzbrukt pat jēriņiem.

Arī pašas pelēkās vārnas drīkst medīt (šobrīd, ligzdošanas laikā, gan ne), bet tās nav visai pieprasīts medījums. Interesanti, kāpēc?

Atdzesēts, pasniegts ar zaļumiem, “Vārnu pudiņš” varētu kļūt par jaunu restorānu trendu.

Vārnas ligzdo no aprīļa līdz maija beigām. Dējumā ir no vienas līdz sešām olām - gaiši zilām ar raibumiem. Mazuļu perēšana ilgst – oho – gandrīz mēnesi – līdz 20 dienām.

Cik ilgi dzīvo pelēkās vārnas – mūsu pilsētas kaimiņienes – īsti nav zināms. Tiek pieņemts, ka ap četriem gadiem. Vecākā zināmā pelēkā vārna esot bijusi 16 gadus veca.

Hei, turam īkšķus, gaidām mazos vārnēnus!

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu