Žurnālistu asociācija lūdz Kalnmeieram atcelt NEPLP rīkotā LTV valdes konkursa rezultātus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) vērsusies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu reaģēt uz iespējamiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumiem Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīkotajā Latvijas Televīzijas (LTV) valdes konkursā.

Kā aģentūrai LETA skaidroja LŽA, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā ir noteikta prasība, ka par sabiedriskā medija valdes locekli var apstiprināt personu, kurai ir "vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze plašsaziņas līdzekļu jomā vai uzņēmumu vadībā".

"Diemžēl NEPLP apstiprinātais jaunais LTV valdes priekšsēdētājs Einārs Giels neatbilst šai likuma prasībai - viņš nav darbojies plašsaziņas līdzekļu jomā un nekad nav vadījis uzņēmumu, kā to apliecina NEPLP mājaslapā publiskotais Giela dzīves gājuma apraksts," vēstulē Kalnmeieram raksta LŽA.

Organizācijas ieskatā rodas pamatotas aizdomas, ka NEPLP locekļi ir nolaidīgi pildījuši pienākumus, nepārliecinoties par pretendenta kvalifikāciju, vai ļaunprātīgi izmantojuši dienesta stāvokli, apzināti izvēloties kandidātu, kurš neatbilst likuma prasībām.

LŽA uzskata, ka ar šādu NEPLP rīcību tiek pārkāptas personu un valsts tiesības un likumīgās intereses - tiesiskā paļāvība uz likumu taisnīgu piemērošanu.

LŽA jau iepriekš bija publiski aicinājusi NEPLP atcelt šo "nelikumīgo lēmumu" un izsludināt jaunu konkursu, taču padome šos un citus līdzīgus sabiedrības pārstāvju aicinājumus ignorē, uzsvēra organizācijā.

Ņemot vērā apstākli, ka, saskaņā ar LŽA, NEPLP lēmums par LTV valdes locekļu apstiprināšanu pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, tā aizskarot būtiskas sabiedrības intereses, LŽA aicina Prokuratūru rīkoties atbilstoši Prokuratūras likuma 1.pantam un nodrošināt likumīga rezultāta sasniegšanu šajā lietā.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūrā, asociācijas vēstule vēl nav saņemta.

Kā ziņots, NEPLP pagājušajā nedēļā nolēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

LŽA aicinājusi NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. "Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu," pauda asociācijā.

Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. Savukārt "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Citi politiķi gan norādījuši, ka Saeimai nav tiesību lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu