Makrons izveido komisiju Francijas lomas izmeklēšanai Ruandas genocīdā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: SIPA/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien izveidoja komisiju Francijas lomas izmeklēšanai Ruandas genocīdā 1994.gadā, kur 100 dienās tika noslepkavoti vairāk nekā 800 000 tutsi un mērenie hutu.

Komisijā ietilps astoņi vēsturnieki un pētnieki un tā izpētīs visus Francijas arhīvus no 1990. līdz 1994.gadam, kas attiecas uz genocīdu, paziņoja Elizejas pils.

Pētījums, kuru paredzēts pabeigt divos gados, sniegs ieguldījumu labākā izpratnē un zināšanās par tutsi genocīdu un tiks izmantots, lai palīdzētu Francijā mācīt par genocīdu, teikts Elizejas pils paziņojumā.

Makrons arī apsolījis papildu resursus Francijas tiesai, kas izskata ar Ruandas genocīdu saistītās lietas.

Ruanda 7.aprīlī pieminēs genocīda 25.gadadienu.

1994.gadā Ruandā hutu tautības nemiernieki simts dienās noslepkavoja aptuveni 800 000 tutsi tautības iedzīvotāju, kā arī miermīlīgos hutus, kas negribēja atbalstīt genocīdu.

Pēc slaktiņa par nepiedodamu pasivitāti tika kritizēta gan ANO, gan ASV, gan Beļģija kā Ruandas kādreizējā koloniālā metropole, gan Francija, gan katoļu baznīca un daudzas citas valstis un institūcijas. Vairākas valstis toreiz nereaģēja uz informāciju par genocīdu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu