G7 aicina apturēt uzbrukumu Lībijas galvaspilsētai (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
G7 ārlietu ministru sanāksme
G7 ārlietu ministru sanāksme Foto: SIPA/Scanpix

"Lielā septiņnieka" (G7) valstu ārlietu ministri piektdien aicināja nekavējoties apturēt "visu militāro aktivitāti un virzīšanos uz Tripoli" pēc tam, kad Lībijas austrumdaļas valdībai lojālo spēku komandieris Halīfa Haftars ceturtdien sāka uzbrukumu Lībijas galvaspilsētas Tripoles ieņemšanai.

Ministri, kas tikās kūrortpilsētā Dinārā Francijas ziemeļos, pauda "visdziļākās bažas" par karadarbības pastiprināšanos, lai gan viņi konkrēti neminēja Haftara vārdu.

"Mēs aicinām visas iesaistītās puses nekavējoties apturēt visu militāro aktivitāti un virzīšanos uz Tripoli, kas traucē izredzēm uz ANO vadītu politisku procesu, apdraud civiliedzīvotājus un paildzina Lībijas tautas ciešanas," teikts ministru kopīgajā paziņojumā.

"Mēs stingri uzskatām, ka nav nekāda militāra risinājuma Lībijas konfliktam. Mēs esam stingri pret jebkādu karadarbību Lībijā," viņi piebilda.

"Jebkurš Lībijas aktors vai grupējums, kas veicina tālāku pilsonisko konfliktu, kaitē nevainīgiem cilvēkiem un stāv priekšā mieram, kuru pelnījuši Lībijas pilsoņi," piebilsts G7 paziņojumā.

Lībijas austrumos Tubrukā bāzētajai valdībai lojālās Lībijas Nacionālās armijas komandieris maršals Halīfa Haftars ceturtdien paziņoja, ka tiek sākts uzbrukums Tripolei, kur bāzējas konkurējošā ANO atbalstītā valdība.

"Šodien mēs atbildam uz aicinājumiem, ko paudusi mūsu mīļā tauta mūsu mīļajā galvaspilsētā, jo mēs esam solījuši viņus atbrīvot," vēršoties pie sava karaspēka, kas ir ceļā uz Tripoli, sacīja 75 gadus vecais Haftars.

"Tas, kurš noliek savu ieroci, ir drošībā. Tas, kurš paliks savās mājās, ir drošībā. Tas, kurš būs pacēlis balto karogu, ir drošībā," piebilda komandieris.

Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā tikai dažas stundas pēc tam, kad ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs bija aicinājis uz mieru un savaldību Lībijā.

Haftaram lojālie spēki piektdien iesaistījās sadursmēs ar Tripoles valdības karavīriem uz dienvidiem no galvaspilsētas, un to virzīšanās uz priekšu ir apturēta.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu