Kontrastu Krievija: teju visus finanšu aktīvus kontrolē vien 3% valsts iedzīvotāju (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Teju visus finanšu aktīvus Krievijā kontrolē vien 3% Krievijas bagātāko iedzīvotāju, secināts Maskavas Augstākās ekonomikas skolas un bankas “Vņešekonombank” ekspertu veiktajā pētījumā, vēsta Krievijas laikraksts “Kommersant”.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, 2018.gadā 3% bagātāko Krievijas iedzīvotāju kontrolēja 89% no visiem Krievijas iedzīvotāju kopējiem finanšu aktīviem, 92% visu termiņnoguldījumu un 89% visu skaidras naudas uzkrājumu. 

Tikmēr 20% nabadzīgāko iedzīvotāju kontrolē atradās vien 6% no visiem finanšu aktīviem, 4% termiņnoguldījumu un 3% visu skaidras naudas uzkrājumu. 

Kā secinājuši pētījuma autori, bagātāko iedzīvotāju vidējie ienākumi pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājušies, tomēr viņiem piederošo aktīvu un uzkrājumu īpatsvars kopējā ekonomikā ir palielinājies. 

Kā liecina Krievijas valsts statistikas biroja “Rosstat” dati, 2018.gadā 12,9% Krievijas iedzīvotāju jeb 18,9 miljoni cilvēku dzīvoja nabadzībā - viņu ienākumi bija mazāki par oficiālo iztikas minimumu. 

2018.gada pēdējā ceturksnī oficiālais iztikas minimums veidoja 10 213 rubļu (140,6 eiro) mēnesī. 

Tikmēr saskaņā ar Lielbritānijas nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas “Knight Frank” jaunāko ziņojumu “World Wealth Report”, Krievijā 2018.gada beigās bija 1500 ultrabagātnieku - cilvēku, kuru īpašumu vērtība veido vismaz 30 miljonus ASV dolāru, vēstīja Krievijas medijs “Meduza”. 

Ultrabagātnieku skaits Krievijā pagājušajā gadā palielinājās par 7%, kas bija straujākais pieaugums pasaulē

Šomēnes “Rosstat” arī publiskoja minimālo vienas mājsaimniecības ienākumu līmeni mēnesī, kas būtu nepieciešams visu tēriņu segšanai - 58 500 rubļu (805,1 eiro). 

“Rosstat” veiktās  valsts iedzīvotāju aptaujas rezultāti arī atklājuši, ka trešdaļa valsts iedzīvotāju ir pārāk nabadzīga, lai atļautos katru gadu iegādāties vismaz divus pārus apavu uz vienu iedzīvotāju. 

Šis statistikas biroja pētījums izraisīja neapmierinātību Kremlī, Vladimira Putina preses sekretāram Dmitrijam Peskovam apšaubot “Rosstat” datu patiesumu. 

Tikmēr kā noskaidrojies nesen veiktajā Krievijas Valsts finanšu universitātes pētījumā, Krievijas iedzīvotāji uzskata, ka pienācīgas iztikas nodrošināšanai iedzīvotāju ienākumiem būtu jāveido vismaz 66 000 rubļu (908,4 eiro) mēnesī. 

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu