Parīzes Dievmātes katedrāles galvenā celtne ugunsgrēkā izglābta (63)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē Foto: SIPA/Scanpix

Pirmdienas vakarā aizdegusies Parīzes Dievmātes katedrāle, vēsta lielākie pasaules mediji. Naktī uz otrdienu iestādes paziņojušas, ka katedrāles "galvenā struktūra" no liesmām ir paglābta. "Reuters" ziņo, ka cīņā ar liesmām viens ugunsdzēsējs guvis nopietnas traumas.

"Mēs varam uzskatīt, ka Dievmātes katedrāles galvenā celtne ir izglābta un saglabāta," reportieriem pie katedrāles sacīja Parīzes ugunsdzēsēju brigādes priekšnieks Žans Klods Galē.

Viņš piebilda, ka ēkas abi galvenie torņi tagad ir izglābti no aizdegšanās.

Galē sacīja, ka ugunsdzēsējiem ir izdevies novērst liesmu izplatīšanos uz zvanu torni un tā katastrofālu sagrūšanu.

Viņš piebilda, ka viens ugunsdzēsējs tika ievainots.

Parīzes mērs Anna Idalgo sacīja, ka ir izglābta ievērojamā mākslas darbu un svētlietu kolekcija, kas atrodas šajā katedrālē.

"Mēs esam apmetušies tepat netālu. Izdzirdējām sirēnas," medija "The Guardian" žurnālistiem stāsta 72 gadus vecais amerikāņu tūrists Freds Felpss, kurš kopā ar 71 gadu veco sievu Daienu bija rezervējis ekskursiju katedrālē trešdien. Biļetes tā arī paliks neizmantotas.

Citus aculiecinieku stāstus lasiet šeit.

Sociālajos tīklos tika publicētajos attēlos un video redzamas liesmas un dūmi.

Ugusndzēsēji pirmdienas vakarā bija paziņojuši, ka viņiem ir šaubas, vai no liesmām varēs pasargāt katedrāles otro torni.

Francijas visvairāk apmeklētā kultūras pieminekļa - Parīzes Dievmātes katedrāles - fasādi bija skāris laika zobs. Gadu gaitā apdrupušas arkas un daudzās statujas, kas izvietotas uz krāšņās ēkas ārpuses.

Renovācijas darbi varētu būt arī degšanas iemesls.

Parīzes centrā bija sapulcējušies vietējo iedzīvotāju un tūristu pūļi, kas šokēti skatījās katedrāles degšanu.

Francijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka cīņai ar ugunsgrēku mobilizēti 400 ugunsdzēsēji. Kā sākotnēji pavēstīja Francijas ugunsdzēsības dienests, tas "nav drošs", vai degšanu var apturēt.

Sociālajos tīklos izliktajās fotogrāfijās un video redzams, kā gotiskās katedrāles jumtu un torni apņēmušas liesmas un milzīgi dūmu mākoņi.

Ugunsgrēka rezultātā sabruka 12.gadsimta katedrāles torņa smaile. Kā vēsta telekanāls BFMTV, 93 metrus augstā smaile bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst.

Parīzes mēra vietnieks Emanuels Gregors pavēstīja, ka katedrāle ir cietusi milzīgus postījumus.

Pēc viņa teiktā, ārkārtas dienestu darbinieki centās glābt mākslas darbus katedrālē. Katedrālē atradās ievērojams daudzums nenovērtējamu mākslas un kultūras priekšmetu.

Katedrāles preses pārstāvis paziņoja, ka dega visa katedrāles koka iekšiene, kas visticamāk, tiks iznīcināta.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.

Parīzes mērs Anna Idalgo tviterī to nodēvējusi par šausmīgu ugunsgrēku.

"Parīzes ugunsdzēsības dienests mēģina kontrolēt liesmas," raksta Idalgo.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs pavēstīja, ka tiek veikti ārkārtas pasākumi, lai glābtu katedrāli.

Parīzes policija lūdza iedzīvotājus turēties atstatus no rajona Parīzes centrā, lai katedrālei varētu piekļūt glābšanas dienestu automašīnas.

Policija pavēstīja, ka neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ugunsgrēka dēļ atcēlis pirmdienas vakarā ieplānoto uzrunu televīzijā, kurā viņš grasījās izklāstīt savu plānu, kā viņš gatavojas atbildēt uz pilsoņu sūdzībām, kuru dēļ sākās "dzelteno vestu" protesta kustība.

Tāpat Makrons bija ieradies notikuma vietā un izteicis solidaritāti ar visiem katoļiem un visu Francijas tautu.

Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps ugunsgrēku nodēvējis par "šausminošu" un ieteicis katedrāles dzēšanai izmantot parasti meža ugunsgrēku dzēšanā pielietotās ugunsdzēsības lidmašīnas.

Latvijas Ārlietu ministrija norāda, ka tūristi tiek aicināti netuvoties teritorijai un netraucēt ugunsdzēsēju darbam. Tāpat tūristi aicināti sekot līdzi ziņām un varas iestāžu norādēm.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvič sociālajā tīkla "Twitter" vēsta, ka šis ugunsgrēks viņam atsauc atmiņā baisās un skumjās sajūtas, kādas izjutis pirms teju sešiem gadiem, kad dega Rīgas pils. Ministrs pauž cerību, ka postījumi nebūs lieli, vienlaikus izsakot Latvijas solidaritāti Francijas iedzīvotājiem.

Rinkēvičs uzsver, ka šī ir skumja diena Parīzei, Francijai un visai pasaulei.

Arī Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže "Twitter" pauž skumjas par notiekošo, norādot, ka daļa no Eiropas kultūras un vēstures pazūd mūsu acu priekšā.

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle raksta, ka, ierodoties Strasbūrā, nevar nesajust pilsētas iedzīvotāju skumjas par notiekošo Parīzē.

Bijušais izglītības un zinātnes ministrs, tagadējais eiroparlamentārietis Kārlis Šadurskis "Twitter" uzsver, ka viņam ir skumjas par sāpēm, ko uguns posts nesis Francijas tautai, parīziešiem un visai cilvēcei.

Skumjas paudis arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. "Sajūta, ka gadsimti sadeg un pazūd," raksta ministrs.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu