Makrons sola pārbūvēt Parīzes Dievmātes katedrāli (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons solījis pārbūvēt pirmdien ugunsgrēkā daļēji nopostīto Parīzes Dievmātes katedrāli, ziņo raidorganizācija BBC.

Uguns ir nopostījusi divas trešdaļas katedrāles jumta seguma un katedrāles smaili, taču ugunsdzēsēji paglāba ēkas galveno struktūru un divus torņus.

Par ugunsnelaimes savaldīšanu tika paziņots gandrīz deviņas stundas pēc tā sākšanās. 

"No sliktākā scenārija izdevās izvairīties," pirmdienas vakarā ierodoties notikuma vietā, sacīja Makrons. Viņš solīja sākt starptautisku līdzekļu vākšanas kampaņu, lai ugunsgrēkā cietušo vēsturisko ēku varētu atjaunot.

"Mēs visi kopā pārbūvēsim šo katedrāli. Tā bez šaubām ir daļa no Francijas likteņa, un tas būs projekts, ar ko mēs nodarbosimies turpmākos gadus," teica Makrons.

"Franči gaida, ka tas tiks darīts. Mūsu vēsture to ir pelnījusi," viņš piebilda.

Makrons notikušo raksturoja kā "briesmīgu traģēdiju".

VIDEO: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē. Otrā diena

Viņš sacīja, ka katedrāle piederot "visiem Francijas ļaudīm" - arī tiem, kuri nekad to neesot skatījuši paši savām acīm. Makrons arī slavēja apmēram 500 ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju "milzīgo drosmi".

Luksusa zīmolu grupas "Kering" vadītājs, miljardieris Fransuā Anrī Pino jau solījis katedrāles atjaunošanai ziedot 100 miljonus eiro, ziņo aģentūra AFP. "Kering" grupā ietilpst tādi zīmoli kā "Gucci" un "Yves Saint Laurent".

Francijas labdarības organizācija "Fondation du Patrimoine" sākusi starptautisku līdzekļu vākšanu UNESCO pasaules mantojuma objekta atjaunošanai.

GALERIJA: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Pagaidām ugungsgrēka cēlonis nav skaidri zināms, bet tas varētu būt saistīts ar ēkā notikušajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra norāda, ka notikušais pašlaik tiekot izmeklēts kā nelaimes gadījums.

Dzēšot ugunsgrēku, viens ugunsdzēsējs tika nopietni ievainots.

Ugunsdzēsējiem izdevās paglābt vērtīgos mākslas darbus un reliģiskos artefaktus, kas glabājās Parīzes Dievmātes katedrālē.

GALERIJA: Kā Parīzes Dievmātes katedrāle izskatījās pirms ugunsgrēka

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu