Moreno apsūdz Asanžu hakeru koordinēšanā no Ekvadoras vēstniecības Londonā (6)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekvadoras prezidents Lenins Moreno
Ekvadoras prezidents Lenins Moreno Foto: AFP/SCANPIX

Ekvadoras prezidents Lenins Moreno apsūdzējis "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu, ka viņš Ekvadoras vēstniecībā Londonā uzņēmis hakerus un devis viņiem norādes, kā izplatīt informāciju par Asanžam un viņa finansētājiem būtiskām tēmām.

Moreno paziņoja, ka zviedru programmētājs Ola Bini, kurš aizturēts Ekvadorā, bijis viens no hakeriem, kurš vairākkārt apmeklējis Asanžu.

Bini dzīvo Ekvadoras galvaspilsētā Kito. Viņš tika aizturēts pagājušajā nedēļā pāris stundas pēc tam, kad Moreno izlika Asanžu no vēstniecības, ļaujot Lielbritānijas policijai aizturēt viņu.

Moreno sacīja, ka Bini uzlauzis telefonus un interneta kontus, kas pieder gan Ekvadoras valdībai, gan privātpersonām.

Bini vecāki otrdien aicināja varasiestādes atbrīvot dēlu, uzsverot, ka viņš neko sliktu nav izdarījis.

"Ola ir Džūljena Asanža draugs, nekas vairāk," sacīja tēvs.

Kito otrdien notika protesti pret Moreno politiku, tostarp rīcību pret Asanžu. Demonstrāciju laikā izcēlās protestētāju un policistu sadursmes.

Lielbritānijas policija 11.aprīlī aizturēja Asanžu un aizveda viņu no Ekvadoras vēstniecības Londonā pēc tam, kad Moreno atcēla viņam piešķirto diplomātisko aizsardzību. Asanžs pēc politiskā patvēruma piešķiršanas bija pavadījis vēstniecības ēkā septiņus gadus.

Moreno apsūdzēja Asanžu par iejaukšanos "citu valstu procesos" un "spiegošanu".

Ekvadora arī atņēma Asanžam savu pilsonību, kas viņam bija piešķirta 2017.gadā toreizējā Ekvadoras prezidenta Rafaela Korreas laikā.

Asanžs pašreiz gaida spriedumu lietā par Lielbritānijas nosacījumu atbrīvošanai no ieslodzījuma pārkāpšanu.

Tikmēr ASV vēlas panākt Asanža izdošanu par simtiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu nopludināšanu.

Moreno lika noprast, ka Asanžs ilgu laiku spējis darboties no vēstniecības, pateicoties Korreas atbalstam. Moreno arī izteicās, ka prezidents tērējis trīs miljonus ASV dolāru mēnesī savu ideju propagandēšanai un saņēmis naudu no Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdības.

Moreno sacīja, ka viņa valdība nav lūgusi sadarbību ar ASV izmeklēšanā pret Asanžu un Bini, bet piebilda, ka tas tiks darīts, ja būs nepieciešams.

Ekvadoras iekšlietu ministre atklāja, ka Bini vismaz 12 reizes devies uz Londonu, lai Ekvadoras vēstniecībā tiktos ar Asanžu. Bini iepriekš šogad apmeklējis arī Venecuēlu, kur tobrīd vizītē atradies arī tuvs Korreas sabiedrotais.

Prokuratūra atklāja, ka plāno apsūdzēt Bini kibernoziegumos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu