Ugunsgrēkā pie Ķīšezera izdegusi piecus hektārus liela platība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kūlas ugunsgrēks. Ilustratīvs attēls.
Kūlas ugunsgrēks. Ilustratīvs attēls. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Šopēcpusdien notikušajā kūlas un meža zemsedzes ugunsgrēkā Rīgā, Jaunciema gatvē pie Ķīšezera izdegusi aptuveni piecus hektārus liela platība.

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece, plkst. 18.24 ugunsgrēku izdevies pilnībā lokalizēt.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks pie Ķīšezera izcēlās ap plkst. 14.45, un sākotnēji virs notikuma vietas bija pacēlušies melni, biezi dūmi.

Šogad Latvijā reģistrēti vairāk nekā 2100 kūlas ugunsgrēki. Kopš gada sākuma dzēsto kūlas ugunsgrēku skaits jau ir lielāks nekā pērn visa gada garumā, kad Latvijā tika reģistrēti 2088 sausās zāles degšanas gadījumi. Savukārt 2017.gadā kūla Latvijā dega 2253 reizes.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs pirmdien visā valsts teritorijā izplatījis dzeltenās krāsas brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos. Brīdinājums spēkā arī Rīgas un galvaspilsētas apkārtnes mežos.

Lietus, kas varētu mazināt sausumu un ugunsbīstamību, Latvijā iespējams, sākot ar piektdienu, 26.aprīli.

Tikmēr VUGD atgādina, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka. VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks, nekavējoties zvanīt VUGD pa tālruni 112.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 179.panta 4.daļu par kūlas dedzināšanu piemēro naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro apmērā. Savukārt atbilstoši LAPK 51.panta 2.daļai par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 2900 eiro.

Vienlaicīgi VUGD informē, ka atbilstoši ugunsdrošības noteikumiem zemes īpašniekiem jāveic nepieciešamie pasākumi, lai objekta teritorijā nenotiktu kūlas dedzināšana. Par šīs prasības pārkāpšanu VUGD atbilstoši LAPK 179.panta 1.daļai piemēro naudas sodu fiziskajām personām no 30 līdz 280 eiro apmērā, bet juridiskajām personām - no 280 līdz 1400 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu