Raidījums: atlikta jaunā parauga eID karšu ieviešana (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
eID karte. Ilustratīvs attēls
eID karte. Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Vecā parauga personas apliecību jeb eID karšu sagatavju pārāk liela uzkrājuma un ražotāja kavēšanās dēļ ir atlikta jaunā parauga dokumenta ieviešana, vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Sākotnēji bija plānots, ka jaunās personas apliecības ar desmit gadu derīguma termiņu, kas ir divreiz ilgāks par pašreizējo, sāks izsniegt gada sākumā, taču tagad jauno karšu ieviešana tiekot prognozēta tikai rudenī.

Kā skaidro Iekšlietu ministrijā (IeM), jauno eID karšu ieviešanu nācies atlikt vismaz divu iemeslu dēļ. Pērn decembrī ražotājs informējis, ka personas apliecības nespēs piegādāt sākotnēji plānotajā termiņā. Vēl viens būtisks iemesls, kāpēc joprojām turpina izsniegt identifikācijas kartes ar piecu gadu termiņu, ir pārāk lieli vecā parauga personas apliecību krājumi.

"Uzkrājums vecajām kartēm ir izveidojies pietiekami ievērojams. Tādēļ, lai efektīvi izmantotu vecā parauga kartes, pirms mēs uzsākam jauno karšu izsniegšanu, šis ir process, kas ir jāsalāgo savā starpā. Mēs prognozējam to, ka augusts, septembris varētu būt termiņš, kad varētu sākties jaunā parauga eID karšu izsniegšana," "LNT Ziņām" sacīja IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem ir izveidojies 80 000 veco apliecību uzkrājums pusmiljona eiro vērtībā. Tās turpina izsniegt un neiznīcina, lai novērstu nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanu.

IeM norāda, ka uzkrājums ir tik liels, jo vecā parauga sagataves tika iegādātas vēl pirms tika nolemts, ka būs jaunas apliecības. Un, kā novērojuši PMLP darbinieki, krājumi turklāt sākuši rukt lēnāk tāpēc, ka iedzīvotāji šogad kūtrāk iegādājas eID kartes, jo gaida, kad būs jaunās apliecības.

"[Pie] mums ļoti daudz vēršas sabiedrība, interesējas, kad beidzot būs. Tad tas vien norāda, ka, skaidrs, visi gaida, kad būs šīs jaunās personas apliecības ar divreiz garāku derīguma termiņu," skaidroja PMLP pārstāvis Ģirts Pommers.

Kad rudenī gaidāmas jaunās apliecības, plānots mainīt arī valsts nodevu par to izsniegšanu. Saskaņā ar pērn sagatavoto noteikumu projektu, cenas plānots noapaļot uz augšu. Tas nozīmē, ka par personas apliecību līdzšinējo 14,23 eiro vietā būtu jāmaksā 15 eiro. Savukārt, ja apliecība tiek izsniegta vienlaikus ar pasi, tad par abu dokumentu saņemšanu 35,57 eiro vietā būtu jāšķiras no 40 eiro. Turpretī mazāk par eID karti būtu jāmaksā bērniem, pensionāriem un pirmās un otrās grupas invalīdiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu