Pirmo reizi vēsturē zinātniekiem izdevies radīt viena gēna datorsimulāciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
DNS
DNS Foto: pixabay.com

Zinātnieku komanda pirmo reizi vēsturē radījusi viena vesela gēna datorsimulāciju, kurā iekļauti vairāk nekā miljards atomu. Šis sasniegums var palīdzēt revolucionizēt mūsu sapratni par to, kā darbojas gēni.

Fundamentālā līmenī gēni mūsos kontrolē visu. Gēni ir tāds kā rasējums visai mūsu dzīvei. Tie kontrolē ne vien to, kāds tu izskaties, bet arī visas ķermeņa funkcijas, sākot no ēdiena pārstrādes un beidzot ar šūnu dalīšanos.

Ņemot vērā, cik svarīgi ir gēni, ir pārsteidzoši, ka mums ir ļoti maz vizuālu to darbības paraugu. Problēma ir tāda, ka gēni ir ļoti sīki un darbojas tik ātri, ka nofotografēt vai nofilmēt tos nav iespējams. Tieši tāpēc zinātnieku komanda nolēma izveidot viena vesela gēna datorsimulāciju.

Izmantojot superdatoru, zinātnieki radīja gēna darbības datorsimulāciju vienas nanosekundes garumā. Simulācijā darbojas vairāk nekā miljards atomu, un zinātniekiem vajadzēja ne vien simulēt katru individuālo atomu, bet arī elektriskās un ķīmiskās saites un mijiedarbi starp tiem.

Tomēr smagā darba rezultāti var palīdzēt zinātniekiem labāk saprast gēnus un to, kas notiek, kad šie gēni tiek izslēgti vai ieslēgti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu