Balkons nav noliktava jeb īstais laiks atklāt balkonu sezonu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mūsdienīgu daudzdzīvokļu māju ir grūti iedomāties bez balkona – papildu telpas mājoklī, kurā var lieliski pavadīt laiku. Bieži varam novērot, ka iedzīvotāji, it īpaši sērijveida dzīvokļos, balkonus ir patvaļīgi izbūvējuši par lodžijām un pārvērtuši tos par krāmu noliktavām. Skandināvu vērtību iemiesotā daudzdzīvokļu namu projekta “Krasta kvartāls” attīstītāji ir apkopojuši vienkāršas idejas, kas palīdzēs iekārtot balkonus, lai tie primāri kalpotu kā ērta atpūtas zona, kurā gribas uzturēties arvien vairāk un baudīt laiku ar saviem tuvajiem, un kurā nav vietas nevajadzīgām mantām.

Balkona izmantošanas mērķis

Balkons, no vienas puses, dzīvojamo telpu savieno ar visu apkārt esošo, bet no otras puses – tas ir veids, kā no ārpuses doties iekšā savā mājoklī, tomēr katrs no mums šo telpu mājoklī izmanto dažādi. Tā ir vieta, kurā var pavadīt laiku dažādās kompānijās un nodarboties ar daudzveidīgām aktivitātēm – baudīt iecienīto rīta dzērienu, lasot jaunākās ziņas rīta laikrakstā, strādāt, izmantojot datoru, kā arī ar draugiem kopīgi pagatavotu kādu maltīti.

Paturot prātā, kādiem mērķiem vēlies izmantot balkonu, tu vari to funkcionāli pielāgot savām vajadzībām. Pat izmēros mazākā balkonā var atrast vietu kafijas galdiņam un dažiem saliekamiem krēsliem, savukārt lielākam balkonam iespējams izraudzīties jau no plašāka mēbeļu klāsta. Skandināvu izpratnē mēbelēm ir jābūt daudzfunkcionālām – galdu var pārtransformēt par krēslu, ja uz tā uzliek spilvenu vai tam ir pieejama mantu uzglabāšanas kaste. Ja esi drosmīgāks, savā balkonā vari novietot iekaramo krēslu vai šūpuļtīklu, radot īpašu atpūtas vietu. Galvenais – ievēro visus drošības noteikumus. Šūpuļtīkls ir funkcionāls, sniedzot iespēju to vajadzības gadījumā sabīdīt mazāku, atvēlot vairāk brīvas telpas.

Foto: Unsplash

Drošība arī uz balkona

Iekārtojot savu balkonu, atceries, ka nedrīkst to pārslogot. Ja vēlies terasē novietot smagus puķu podus, lielākas mēbeles vai citus interjera priekšmetus, vispirms noskaidro, kāds ir to svars, un kādu maksimālo svaru vari izvietot balkonā. Tāpat esi uzmanīgs ar plauktiem vai puķu podiem, ko var uzkarināt uz balkona margām – ja tie nebūs atbilstoši piestiprināti, var nokrist un radīt traumas apakšējo dzīvokļu kaimiņiem vai to īpašumam.

Izmanto telpu maksimāli

Kad esi sapratis, kādiem mērķiem vēlies izmantot balkonu, īstais laiks maksimāli to izmantot. Mazas telpas ne vienmēr ir mīnuss, ja vien tās funkcionāli piepilda ar piemērotām mēbelēm un citiem interjera priekšmetiem. Pirms iegādāties kārotās mēbeles, noteikti izmēri sava balkona terasi un pārliecinies, ka visu varēsi parocīgi izvietot, un vienlaikus atstāt pietiekami daudz brīvas telpas. Ar grīdas krītiņiem uz balkona grīdas pat vari sazīmēt telpas plānu, lai vizualizētu savu ieceri.

Foto: Publicitātes

Ja tavā mājā nav atsevišķa noliktava un tomēr ir nepieciešams uzglabāt mantas, ko ikdienā tik bieži neizmanto, arī uz balkona to iespējams īstenot, nepadarot balkonu par mantu noliktavu. Piemēram, pie sienas piestiprini dažus plauktus iemīļotajām grāmatām. Ja balkons nav slēgts, vienmēr atceries par Latvijas neprognozējamiem laikapstākļiem. Izvēlies viegli noņemamus plauktus, kurus vari ienest iekštelpās. Mēbeles ar kastēm ir ļoti funkcionālas – tajās vienlaikus var noslēpt kaut ko vajadzīgu, kā arī izmantot kā krēslus. Praktiski arī Latvijas laikapstākļiem – izvēloties grozus, kuros ir iekšējā odere, pasargāsi mantas no samirkšanas.

Mājīguma radīšana skandināvu stilā

Balkons nenoliedzami papildina mājokļa kopējo stilu. Ja tas iekārtots skandināviem raksturīgā minimālisma stilā, arī uz balkona ieteicams izvēlēties saskaņotus un vienlīdz funkcionālus stila elementus – ērtus krēslus, gaismas virtenes un augus. Noteikti talkā nāk arī citi mājīguma akcenti – pledi, spilveni, sveces. Tieši tik vienkārši mēs paši radām iespēju pilsētas kņadā baudīt atpūtas mirkļus uz sava balkona labiekārtotā un patīkamā vidē.

Foto: Unsplash

Labākais veids, kā pārvērst balkonu par mājīgu atpūtas zonu jebkurā sezonā, ir iekārt lampiņu virteni. Virteni ar lielām lampiņām vari izvietot pa balkona perimetru, un līdz ar krēslas iestāšanos šīs lampiņas radīs patiesi mājīgu atmosfēru. Savukārt dzīvo augu kompozīcija, kas pilnībā apsedz kādu sienas daļu, ir praktisks veids, kā panākt dabas klātesamību pilsētā. Izdaiļojot kaut vienu balkona sienu ar augiem, var panākt patīkamu atmosfēru, vienlaicīgi atdzīvinot klasisko balkona apdari ar koši zaļiem augiem vai pat ziediem.

Ja šķiet, ka “zaļā” augu siena un puķu kastes uz balkona margām ir klišejiskas, izvēlies puķu podus uz ritentiņiem. Ziemas sezonā augus var viegli pārvietot uz iekštelpām, savukārt vasarā – atkal iznest uz balkona.

Latviešu privātums

Zināms izaicinājums var būt gan balkona labiekārtošana, lai baudītu apkārtējo vidi, gan arī sava privātuma aizsargāšana. Pretēji mūsu skandināvu kaimiņiem, mums, latviešiem, bieži vien patīk būt nomaļus no kaimiņiem, līdz ar to, ja šķiet, ka balkons ir pārāk redzams apkārtējo acīm, var palīdzēt pārvietojami aizslietņi. Šādi aizslietņi ir gan moderni, piedāvājot dažādas krāsu un faktūru iespējas, gan arī funkcionāli un praktiski – aizsargājot pret vēju un nokrišņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu