Ukrainā pieņem likumu par obligātu valsts valodas lietošanu publiskajā sfērā (2)

LETA/KORESPONDENT.NET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ukrainas karogs
Ukrainas karogs Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas Augstākā rada ceturtdien pieņēmusi likumu par ukraiņu valodu, kas paredz obligātu ukraiņu valodas izmantošanu valsts varas un vietējās pašpārvaldes iestādēs, kā arī citās sabiedriskās dzīves publiskajās sfērās.

Likums par ukraiņu valodas kā valsts valodas funkcionēšanas nodrošināšanu otrajā un galīgajā lasījumā tika pieņemts ar 278 balsīm pret 38. Pēc likuma pieņemšanas deputāti nodziedāja Ukrainas himnu.

Likums regulē ukraiņu valodas lietošanu valsts varas iestādēs, Krimas autonomās republikas varas iestādēs, vietējās pašpārvaldes iestādēs, valsts un komunālajos uzņēmumos, iestādēs un organizācijās un citos valsts saimnieciskās darbības subjektos.

Ukraiņu valoda jālieto arī tādās publiskajās sfērās kā izglītība un zinātne, kultūra, televīzijā un radio, drukātajos masu informācijas līdzekļos, grāmatu izdošanā un izplatīšanā, elektronisko informācijas sistēmu sfērā, patērētāju apkalpošanas sfērā, sporta sfērā, telekomunikācijās un pasta sakaros, juridiskajos pakalpojumos, veselības aizsardzībā, transportā, toponīmu apzīmēšanā, reklāmā, izkārtņu un plāksnīšu izgatavošanā, kā arī sabiedrisko organizāciju un politisko partiju darbībā. Tāpat privātajiem uzņēmumiem informācija par savām precēm un pakalpojumiem būs jāsniedz ukraiņu valodā.

Tāpat likums nosaka amatpersonu sarakstu, kurām brīvi jāpārvalda ukraiņu valoda, un tas ietver prezidentu, premjerministru, valdības locekļus un deputātus, kā arī tādas profesijas kā pedagogi, medicīnas darbinieki, advokāti un notāri.

Likums neattiecas uz privātās saziņas sfēru un reliģiskajām ceremonijām.

Likums paredz izveidot Nacionālo valsts valodas standartu komisiju un izveidot pilnvarotās amatpersonas amatu valsts valodas aizsardzībai.

Saskaņā ar likumu valsts valodas zināšana ir obligāts nosacījums ārzemniekiem Ukrainas pilsonības iegūšanai.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko likuma pieņemšanu nosauca par vēsturisku notikumu, kas pielīdzināms armijas atdzimšanai un neatkarīgās Ukrainas baznīcas izveidei, un solīja likumu parakstīt pirms aiziešanas no amata.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu