ASV pieprasa aktīvistiem pamest Venecuēlas vēstniecību Vašingtonā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV pieprasījusi, lai kreisie aktīvisti, kas Vašingtonā ieņēmuši Venecuēlas vēstniecību, diplomātisko pārstāvniecību pamet, ļaujot tajā ierasties ASV atzītā Venecuēlas līdera Huana Gvaido pārstāvjiem.

ASV sūtnis Venecuēlas jautājumos Eliots Eibramss sēdošo demonstrāciju nodēvēja par "likuma pārkāpumu", norādot, ka Gvaido sūtnis Vašingtonā ar drošības struktūru pārstāvjiem pārrunās to, kā atbrīvot vēstniecību no protestētājiem.

"Tā ir suverēna Venecuēlas teritorija. Viņiem ir jādodas prom," žurnālistiem sacīja Eibramss, tiesa gan, konkrētus termiņus neminot.

"Ir tiešām pārsteidzoši, ka ASV ir kāds, kas aizstāv [Venecuēlas līdzšinējā prezidenta Nikolasa] Maduro režīmu. Viņus redzēt ir apkaunojums," viņš piebilda.

Aktīvisti jau divas nedēļās nakšņo vēstniecības četrstāvu ēkā Vašingtonas Džordžtaunas rajonā. Vienā no aktīvistu plakātiem, kas uzstādīti pie vēstniecības, pieprasīts - "Rokas nost no Venecuēlas".

Kreisie aktīvisti apsūdz ASV prezidentu Donaldu Trampu, ka viņš Venecuēlā rīko apvērsumu pret Maduro, paužot satraukumu par Trampa mājieniem, ka viņš ir atvērts iespējai lietot spēku.

Venecuēlas ārlietu ministrs Horhe Arreasa brīdināja ASV, ka aktīvistu izlikšana no vēstniecības telpām, lietojot spēku, ir nepieļaujama, norādot, ka pret ASV vēstniecību Karakasā tad tiks īstenoti atbildes pasākumi.

ASV miera aktīvistu organizācijas "Code Pink" pārstāve Midija Bendžamina norādīja, ka Gvaido pārstāvja ierašanās nav vēlama.

"Tā ir bezprecedenta situācija," sacīja aktīviste. "Man šķiet, ka tas nekad nav noticis mūsu valsts vēsturē, kur vienkārši pilsoņi ir pateikuši: "Mēs neļausim neievēlētai, neleģitīmai cilvēku grupai ierasties un pārņemt vēstniecību no valdības, kas ir ievēlēta, kas ir pie varas un kuru atzīst ANO," skaidroja Bendžamina.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp līdzšinējo prezidentu Nikolasu Maduro un opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kas sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas aptuveni 50 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis.

Krievija un Ķīna ir to valstu vidū, kas turpina atbalstīt Maduro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu