Japānas "tautas imperators": ko 30 valdīšanas gados paveica Akihito

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Japānas imperators Akihito
Japānas imperators Akihito Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Lai arī Japānas imperators parasti amatā paliek līdz nāvei, veselības problēmu mocītais Akihito otrdien oficiāli atteiksies no troņa un nodos varu savam dēlam. 30 gadu laikā Akihito iemantojis "tautas imperatora" slavu un stingri iestājies par pacifismu, ziņo raidorganizācija BBC.

Akihito Japānas "krizantēmu tronī" sēdās pēc sava tēva, imperatora Hirohito nāves 1989.gadā. Tolaik valdīja liels optimisms par nākotni, jo Japāna bija pēckara ekonomiskās izaugsmes virsotnē.

Japānas uzņēmums "Sony" grasījās pārpirkt kinostudiju "Columbia Pictures", bet "Mitsubishi" kala plānus par Ņujorkas "Rockefeller Center" iegādi. Daudzviet pasaulē par Japānu runāja kā par jauno "supervalsti".

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Taču apmēram gadu pēc Akihito kļūšanas par imperatoru plīsa finanšu industrijas burbulis un Tokijas akciju tirgus zaudēja 35% no tā vērtības.

Vairumam japāņu pēdējie 30 gadi asociējas ar ekonomisko stagnāciju un traģēdijām. 1995.gadā postošā 6,9 magnitūdu zemestrīcē Kobē bojā gāja vairāk nekā 6000 cilvēku.

2011.gadā Japānas ziemeļaustrumu piekrasti satricināja vēl baisāka traģēdija. Deviņu magnitūdu zemestrīcē un tās izraisītā cunami dzīvību zaudēja gandrīz 16 000 cilvēku.

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Akihito pārkāpa tradīcijas un priekšrakstus, lai pēc 2011.gada traģēdijas sniegtu mierinājumu tautai. Viņš izdarīja ko tādu, ko neviens imperators pirms viņa nebija darījis, - nosēdās televīzijas kameras priekšā un tieši uzrunāja Japānas iedzīvotājus.

Divas nedēļas pēc tam imperators un viņa sieva Mičiko ieradās stadionā netālu no Tokijas iekārtotā evakuācijas centrā, kur bez mājām palikušie gulēja uz grīdas līdzās tām dažām mantām, ko bija paspējuši paņemt līdzi. Vairumam nācās bēgt pēc tam, kad bojājumu dēļ no reaktora Fukušimā izplūda radiācijas mākonis. Evakuētie cilvēki nezināja, kad un vai vispār varēs atgriezties mājās.

Imperators Akihito un viņa sieva, uz ceļiem notupušies zemē, pēc kārtas aprunājās ar katru no evakuācijas centrā dzīvojošajām ģimenēm - uzdeva jautājumus, izrādīja rūpes.

Japāņi tādu imperatoru vēl nebija redzējuši. Lai arī Akihito izpelnījās dažu konservatīvo politiķu kritiku, tomēr vairums japāņu bija pateicīgi par imperatora izrādītajām rūpēm un empātiju.

"Viņam ir morāla autoritāte," norāda Tokijas Tempļa universitātes profesors Džefs Kingstons. "Viņš to ir nopelnījis. Viņš ir [Japānas] galvenais mierinātājs. Viņš ar tautu komunicē tādā veidā, kādā viņa tēvs nespēja."

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Akihito tēvs Hirohito bija pie varas 30. un 40. gados, kad Japāna plosījās Āzijā. Akihito bija 12 gadus vecs, kad karš beidzās ar atombumbu uzmešanu Hirosimai un Nagasaki.

Tomēr Akihito kļuva par pārliecinātu pacifistu. Viņš privātās sarunās sacījis - vislielāko gandarījumu viņam sniedz tas, ka viņa valdīšanas laikā neviens Japānas karavīrs nav kritis karā vai bruņotā konfliktā.

Akihito apciemojis valstis, kas kādreiz bija Japānas lielākie ienaidnieki un upuri, cenšoties dziedēt viņa tēva laikā radušās rētas. 

Foto: AFP/SCANPIX

90.gados šāda Akihito rīcība neraisīja sevišķus iebildumus, taču tagad tas mainās. Pašreizējais Japānas premjerministrs Sindzo Abo solījis mainīt Japānas pacifistisko konstitūciju, ieviest patriotisko audzināšanu skolās un atbrīvoties no pēckara gadu "vēsturiskā mazohisma".

GALERIJA: Japānas imperators Akihito 

Japānā imperators ir nevis valsts galva, bet gan "valsts un tautas vienotības simbols", kuram liegts paust savu politisko nostāju.

Imperatora Akihito veselība jau labu laiku pasliktinās. Viņš cīnījies ar vēzi un pārcietis sirds operāciju. Viņš bažījies, ka veselības problēmu dēļ nespēs pildīt savus oficiālos pienākumus, atklājuši viņam tuvi cilvēki.

Jau 2009.gadā Akihito sāka paklusām aģitēt par iespēju nodot troni savam dēlam. Taču tas nav tik vienkārši, jo pēckara konstitūcija nosaka, ka imperators stājas amatā "uz mūžu". Politiķi ignorēja Akihito prasības, jo konstitūcijas grozīšana parādītu, ka imperators tomēr var iespaidot ļoti svarīgus lēmumus.

Karaliskā ģimene atrada netradicionālu risinājumu: kāds no karaliskās saimniecības darbiniekiem Japānas raidorganizācijai NHK nopludināja informāciju par Akihito prasību. Pēc mēneša imperators televīzijā uzrunāja Japānas tautu, izskaidrojot savu vēlmi atteikties no troņa un nodot to savam dēlam.

Iedzīvotāju aptaujas liecina, ka Akihito baudīja ļoti lielu sabiedrības atbalstu. Abem un citiem politiķiem neatlika nekas cits, kā vien piekāpties. 

1.maijā Japānā oficiāli sāksies jauna ēra, jo "krizantēmu tronī" sēdīsies jaunais imperators Naruhito.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu