Aicina Ratasu atbrīvot no amata par vardarbību ģimenē aizdomās turēto ministru Kūziku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Divu Igaunijas opozīcijas partiju - Reformu partijas un Sociāldemokrātiskās partijas (SDE) - parlamenta frakciju līderi Kaja Kallasa un Jevgeņijs Osinovskis otrdien nosūtījuši premjerministram Jiri Ratasam vēstuli, kurā aicina atbrīvot no amata jaunās valdības ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministru Marti Kūziku, kurš tiek turēts aizdomās par vardarbību ģimenē.

Saskaņā ar mediju ziņām Kūziks gadiem ilgi fiziski un morāli terorizējis savu bijušo sievu. Kā rakstījis izdevums "Eesti ekspress", par viņa agresīvo uzvedību ģimenē neatkarīgi cits no cita stāstījuši vairāki cilvēki, kas viņa ģimeni personiski labi pazīst.

Jau ziņots, ka Igaunijā ierosināta krimināllieta, lai pārbaudītu ar ministra iespējamo vardarbību saistīto informāciju. Pats Kūziks, kas pārstāv valdošajā koalīcijā ietilpstošo Konservatīvo tautas partiju (EKRE), paziņojis, ka pret viņu vērsta informācijas kampaņa, kas sākusies tad, kad kļuvis zināms, ka viņš izvirzīts ministra amatam. Pēc viņa teiktā, ja aizdomas apstiprinātos, viņš pats atkāptos no amata, taču pašlaik to darīt nedomā, jo neuzskata sevi par vainīgu.

Kā tikmēr norādīts Kallasas un Osinovska vēstulē, sabiedrības rīcībā jau šobrīd ir pietiekami daudz informācijas, lai apšaubītu Kūzika piemērotību ministra amatam.

"Marti Kūziks ir valdības drošības komitejas loceklis un atbild par valsts informācijas sistēmu drošību, dienesta pienākumu izpildes gaitā viņš saskarsies ar liela apjoma slepenu informāciju, un aizdomas par viņa vardarbīgo rīcību var padarīt viņu par šantāžas objektu, kas radīs nopietnu apdraudējumu Igaunijas drošībai," raksta opozīcijas frakciju līderi.

Vēstules autori atgādinājuši Ratasa teikto, ka gadījumā, ja Kūzika vaina tiktu pierādīta, viņam vairs nebūtu vietas valdībā.

"Mūsuprāt, šai gadījumā kriminālizmeklēšanas rezultātus nevar uzskatīt par galveno kritēriju, vērtējot Marti Kūzika atbilstību ministra amatam. Vardarbība ģimenē ir viens no slēptākajiem vardarbības veidiem, un tieši tādēļ tai bieži vien trūkst pierādījumu un liecinieku. Patiesības noskaidrošanu vēl vairāk apgrūtina apstāklis, ka aizdomās turētais ir cilvēks, kas piedalās valdības darbā. Neatkarīgi no krimināllietas iznākuma jau šobrīd jaunās valdības reputācija un uzticēšanās tai ir nopietni iedragāta," secināts vēstulē.

Tikmēr parlamenta Sieviešu apvienības vadītāja, sociāldemokrātu frakcijas deputāte Marina Kaljuranda paziņojusi, ka gaida no premjera paskaidrojumus, uz ko viņš balstījies, kad izlēmis, ka Kūziks ir ministra amata cienīga personība.

"Runa ir par ļoti nopietnām apsūdzībām, tādēļ pieņemu, ka premjers izmantoja viņa amatā pieejamās iespējas pārbaudīt izskanējušo apsūdzību atbilstību patiesībai," izteikusies politiķe. "Es jautāju premjeram - uz kādiem apstākļiem viņš balstījās, izlemjot, ka Kūziks ir personība, kas cienīga ieņemt valdības locekļa amatu."

Jau ziņots, ka Ratass krimināllietas ierosināšanu vērtējis ļoti atzinīgi, uzsverot, ka skaidrība šai lietā jāgūst pēc iespējas ātrāk, bet vienlaikus norādījis, ka Kūziks paliks amatā "tikmēr, kamēr nav konkrētu cilvēku, kuri būtu atspēkojuši ministra teikto".

Ratasa valdība, kurā līdz ar viņa vadīto Centra partiju un EKRE pārstāvēta arī partija "Tēvzeme", pirmdien nodeva zvērestu, un tās pirmā sēde paredzēta ceturtdien, 2.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu