ES birokrātijas mazināšanai politiķi rosina atteikties no EP sēdēm Strasbūrā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta plenārsēde Strasbūrā.
Eiropas Parlamenta plenārsēde Strasbūrā. Foto: EPA/Scanpix

Lai samazinātu Eiropas Savienības (ES) birokratizāciju, politiķi rosina atteikties no Eiropas Parlamenta (EP) sēdēm Strasbūrā, kā arī piedāvā veikt izmaiņas lēmumu pieņemšanas procesos.

Atcelt EP sēdes Strasbūrā piedāvā "Attīstībai/Par!" un "Jaunā Vienotība". Tāpat "Jaunā Vienotība" rosina veikt visaptverošu, neatkarīgu auditu, kas palīdzētu identificēt tās institūcijas un tos tēriņus, kas ir neracionāli, kā arī parādītu, kuras funkcijas ir vajadzīgas un no kurām var atbrīvoties.

Jaunā konservatīvā partija uzskata, ka ir nepieciešama ES likumdošanas procesa pārskatīšana un paātrināšana EP, Eiropadomes un Eiropas Komisijas (EK) trialogā. Pēc šī politiskā spēka pārstāvju domām, vajadzīga regulu un direktīvu skaita mazināšana, proti, fokusēties tikai uz svarīgākajiem jautājumiem. Arī partija "Latvijas Krievu savienība" norāda, ka vajag atteikties no ES Padomes iejaukšanas likumdošanas procesā, norobežojot šis institūcijas atbildības jomu ar ES drošības un ārējas politikas jautājumiem.

"KPV LV" piedāvā ieviest efektīvākus vadības modeļus visu ES iestāžu pārvaldībā kopā ar procesu digitalizāciju, īpaši dokumentu vadībā.

Latvijas Reģionu apvienība domā, ka vajag samazināt dažādu finansēšanas programmu un instrumentu skaitu, ieviest vienotus atbalsta saņemšanas noteikumus visām programmām, neatkarīgi, vai tās finansē ES vai arī ES kopā ar dalībvalstīm.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) domā, ka EK komisāriem jākļūst personīgi atbildīgiem par reformu īstenošanu dalībvalstīs. "Komisāri ir mūsu "Eiropas ministri", tāpēc viņiem jāpārzina nozares problēmas un aktualitātes katrā dalībvalstī, reformas jāatbalsta politiski, ar tehnisko atbalstu un Strukturālo reformu fonda finansējumu," norāda ZZS.

Savukārt "Progresīvie" uzsver, ka ES birokratizācija ir nacionālistisko un populistisko spēku kultivēts mīts - ES institūcijās ir nodarbināti 50 000 cilvēku, kas nav vērtējams kā pārmērīgi liels skaits. Partijas pārstāvji piebilst, ka Latvijā ir 12 000 ierēdņu. Daudz liekas birokrātijas tiek radīts nacionālā līmenī, ieviešot Eiropas tiesību aktus, piebilst "Progresīvie".

Partija "Saskaņa" uzskata, ka vajag samazināt un optimizēt dokumentācijas pieteikumu un atskaišu iesniegšanu ES finanšu fondu un programmu līdzekļu saņemšanai.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK piebilst, ka vajag adot vairāk kompetences jomas ES dalībvalstīm, nevis tās centralizēt Briselē, kas mazinātu centrbēdzes politiskās tendences.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu