NBS komandieris Kalniņš: pašlaik Ādažu bāzē norit stingra izmeklēšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ādažu poligonā norisinās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015", kurās piedalās vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas. Ilustratīvs foto
Ādažu poligonā norisinās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015", kurās piedalās vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas. Ilustratīvs foto Foto: Rebeka Žeire/LETA

Aizsardzības ministrija šodien, 6. maijā, pulksten 15:00 sasauca preses konferenci, kurā informēja par traģisko nelaimes gadījumu Ādažu bāzē. 

Kā norādīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš, šodien, 6. maijā, pulksten 9.30, piedaloties spridzekļu neitralizēšanas misijā, cieta trīs Albānijas karavīri, no kuriem viens stundu pēc sprādziena miris. 

Lai gan Nacionālie bruņotie spēki atteicās sniegt sīkāku informāciju par bojāgājušo un cietušajiem, Albānijas mediji ziņo, ka mirusī ir virsleitnante Zarife Hasanaja. Ievainoto vidū ir kontingenta komandieris Klodians Tanuši un seržants Julians Kapajs.

Kalniņš, neprecizējot cietušo vārdus, norādīja, ka viens karavīrs atrodas Gaiļezera slimnīcas reanimācijas nodaļā, bet otrs guvis vieglus ievainojumus.

Kalniņš pagaidām atturējās komentēt, kāda veida lādiņš sprādzis, tādējādi neizslēdzot iespēju, ka tas bijis kara laika lādiņš. Komandieris arī norādīja, ka ir uzsākta dienesta izmeklēšana par negadījuma apstākļiem, un līdz brīdim, kad izmeklēšanā tiks noskaidroti notikušā cēloņi, arī pārtrauktas visa veida mācības Ādažu poligonā.

Komandieris piebilda, ka Valsts policijā, atbilstoši likumdošanai, ir uzsākts kriminālprocess par notikušo.

"Ādažu kara bāzē notiek intensīvas apmācības. Šis bija viens no 10 miljoniem - traģisks atgadījums. Pašlaik notiek stingra izmeklēšana. Es esmu devis pavēli pilnībā veikt pārbaudi poligonā, lai atrastu vēl neatrastās mīnas, līdz tam brīdim apmācības nenotiks" norādīja Kalniņš.

Vaicāts, vai cietušo un bojāgājušās ģimenei Latvija izmaksās kompensācijas, Kalniņš norādīja, ka kompensācijas tiks izmaksātas, atbilstoši Albānijas likumdošanai, bet Latvijas puse paudusi gatavību transportēt gan bojāgājušās mirstīgās atliekas, gan cietušos uz to mītnes zemi.

Gan Kalniņš, gan Kanādas pulkvedis Džošs Majors izteica visdziļāko līdzjūtību Albānijai, bojāgājušās tuviniekiem un cietušo ģimenēm. Līdzjūtību izteikušas arī Latvijas augstākās amatpersonas.

Latvijā dienesta pienākumus pilda aptuveni 20 nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženieri no Albānijas.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar NBS, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Kā norādīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris, šis nav pirmais gadījums, kad apmācību laikā sprādzis lādiņš. 2011. gada oktobrī sprādzienā poligonā cieta deviņi zemessargi, no kuriem viens mira.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu