Sirmgalvis pie stūres - bieži vien drauds pārējiem (9)

Ko darīt?
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

2017.gada 13.jūnijā uz Ventspils šosejas netālu no Varkaļu kanāla notika traģiska autoavārija, kurā bojā gāja divi cilvēki. Avārijas izraisītājs - 77 gadus vecs vīrietis, kurš pie stūres bija zaudējis samaņu un kuram pēc notikušā tika piespriests reāls piecu gadu cietumsods.

Šis ir tikai viens gadījums, kad šoferis gados izraisa bīstamu vai pat traģisku situāciju uz ceļa, tādēļ aktuāls ir jautājums, vai nebūtu jāpārskata ceļu satiksmes noteikumi un zināmu vecumu sasniegušiem šoferiem jānosaka prasība veikt veselības pārbaudes, piemēram, reizi gadā.

Šobrīd autovadītājiem, kas jaunāki par 60 gadiem medicīniskās izziņas derīguma termiņš ir 10 gadi. Tiem, kas sasnieguši 60 gadu slieksni, medicīniskās pārbaudes ir jāveic ik pēc trim gadiem. Tomēr skaidrs, ka ir gadījumi, kad autovadītājam ir tādas kaites, kas apdraud ne tikai pašu, bet arī citus, un veselības stāvoklis būtu jāpārbauda biežāk.

CSDD, kas veic autovadītāju reģistrāciju, norāda, ka trīs gadi ir pietiekami īss periods starp veselības pārbaudēm, tomēr ģimenes ārstam, ko cilvēks parasti apmeklē biežāk nekā medicīnisko komisiju, ir iespējas un tiesības veikt atzīmi datu bāzē, ka konkrētā persona pie stūres sēsties nedrīkst. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā gan apgalvo, ka šādas iespējas nav, ka informācija par konkrēta cilvēka piemērotību braukšanai tikai pēc medicīniskās komisijas pieprasījuma, ja radušās aizdomas. Vairāk par šo tēmu - raidījuma 4.studija sižetā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu