ANO tribunāls izmeklēs Karadžiča telefonisko piedalīšanos publiskā pasākumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/Scanpix

ANO kara noziegumu tribunāls otrdien devis rīkojumu izmeklēt bijušā Bosnijas serbu līdera Radovana Karadžiča piedalīšanos publiskā pasākumā Melnkalnē ar telefona zvana starpniecību no cietuma Nīderlandē.

Incidents noticis divus mēnešus pēc tam, kad ANO tribunāls piesprieda Karadžičam mūža ieslodzījumu par genocīdu un citiem kara noziegumiem, kas pastrādāti Bosnijas pilsoņkara laikā.

Tribunāla dokumentos teikts, ka 3.maija vakarā Karadžičs piedalījies publiskā pasākumā - lekcijā un diskusijā - Podgoricā. Ieslodzījuma vietas apsardze nav atļāvusi viņam izmantot telefonu, un pastāv nopietnas aizdomas, ka Karadžičs pastrādājis noziegumu.

Tiesa uzdevusi cietuma apsardzes komandierim noklausīties un apkopt Karadžiča telefona zvanus, kas veikti pēdējo piecu dienu laikā.

Karadžiča advokāts apstiprināja ziņu aģentūrai AFP, ka viņa klients sestdien pievienojies publiskai diskusijai, kas notikusi Podgoricā.

"Kā es to saprotu, viņš aicināja uz toleranci" politiskajos jautājumos reģionā, tostarp par NATO lomu, sacīja advokāts.

Karadžiču drīzumā plānots pārvest uz cietumu ārpus Nīderlandes, kur viņam būs jāizcieš piespriestas mūža ieslodzījums.

Apelācijas palāta 20.martā atstāja spēkā ANO Starptautiskais Kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) 2016.gada spriedumu, ar kuru Karadžičs atzīts par vainīgu genocīdā un kara noziegumos, kas pastrādāti Bosnijas pilsoņkara laikā.

Tiesa atzina, ka viņa vaina kopumā pierādīta desmit epizodēs, tostarp Srebrenicas slaktiņā, kas prasīja 8000 musulmaņu dzīvības, un 44 mēnešus ilgušajā Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumā, kurā gāja bojā 10 000 cilvēku.

Tiesa noraidīja Karadžiča apelāciju un viņam sākotnēji piespriesto 40 gadu cietumsodu nomainīja ar mūža ieslodzījumu.

Pagājušajā mēnesī ANO tribunāls noraidīja Karadžiča pēdējo mēģinājumu pārsūdzēt spriedumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu