Pamela Andersone apciemojusi Džūljenu Asanžu cietumā

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kanādiešu aktrise Pamela Andersone ir viens no pirmajiem cilvēkiem, kas apciemojis Lielbritānijas Belmāršas cietumā ieslodzīto vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu pēc tam, kad viņu aizturēja Ekvadoras vēstniecībā Londonā, vēsta "The Guardian". 

Andersone paudusi pārliecību, ka Asanžs ir "nevainīgākais cilvēks pasaulē" un ka viņš cīnoties par "savu dzīvību".

Asanžs pirms aresta bija septiņus gadus nodzīvojis Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Andersone viņu vairākkārt tur apciemoja.

Kad Ekvadora atcēla Asanžam nodrošināto politisko patvērumu, Asanžs tika aizturēts.

"Viņš nav pelnījis atrasties stingrā režīma cietumā. Viņš nav izdarījis neko vardarbīgu. Viņš ir nevainīgs cilvēks," žurnālistiem sacīja Andersone.

Belmāršas cietums ir augstākās drošības pakāpes ieslodzījuma vieta, taču tajā atrodas dažāda veida cietumnieki.

Andersone sūkstījās, ka Asanžs esot "izolēts no visiem" un ka viņam neesot bijusi iespēja izmantot internetu, bibliotēku vai sazināties ar saviem bērniem.

"Viņš ir labs cilvēks, lieliska personība," sacīja Andersone. "Es viņu mīlu un nespēju iedomāties, kas viņam jāpārdzīvo."

Andersone vēlāk tviterī publicēja vēstuli, ko parakstījusi pati un vēl kāda slavena Asanža atbalstītāja - modes māksliniece Vivjena Vestvuda.

Asanžs patvērās Ekvadoras vēstniecībā 2012.gadā pēc tam, kad Lielbritānijas tiesnesis bija izdevis rīkojumu par viņa izdošanu Zviedrijai, kur Asanžs bija apsūdzēts seksuālā uzbrukumā un izvarošanā.

Asanžs apgalvoja, ka šīs apsūdzības esot iegansts, lai viņi izdotu ASV, kur viņam būtu jāatbild tiesas priekšā par slepenu ASV dokumentu publicēšanu "WikiLeaks" vietnē.

Zviedrijā Asanža lieta vairs netiek izmeklēta, un izdošanas prasība nav spēkā.

Lielbritānijas policija 11.aprīlī aizturēja Asanžu un aizveda viņu no Ekvadoras vēstniecības Londonā pēc tam, kad Ekvadoras prezidents Lenins Moreno atcēla viņam piešķirto diplomātisko aizsardzību. Asanžs pēc politiskā patvēruma piešķiršanas bija pavadījis vēstniecības ēkā septiņus gadus.

Ekvadora arī atņēma Asanžam savu pilsonību, kas viņam bija piešķirta 2017.gadā toreizējā Ekvadoras prezidenta Rafaela Korreas laikā.

Asanžs ceturtdien Lielbritānijas tiesā apstiprināja, ka nepiekrīt izdošanai ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu