Irāna paziņo par daļēju izstāšanos no 2015.gada kodolvienošanās (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Teherāna nolēmusi daļēji atteikties no saistībām, kuras tā uzņēmusies saskaņā ar 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos, trešdien paziņojusi Irānas Ārlietu ministrija.

(Papildināta ziņa.)

Par "augstākās drošības padomes lēmumu pārtraukt pildīt dažas no Irānas Islāma Republikas saistībām", kuras tā uzņēmusies saskaņā ar kodolvienošanos, informēti Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi, kā arī Eiropas Savienība (ES), pavēstīja ministrija.

Irānas ārlietu ministra vietnieks šo lēmumu trešdien paziņojis visu piecu valstu vēstniekiem.

Tikmēr Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs, atrodoties vizītē Maskavā, uzsvēra, ka Irāna nav pārkāpusi kodolvienošanos un no tās neizstāsies.

Viņš uzsvēra, ka Teherāna joprojām darbojas kodolvienošanās ietvaros, bet uzskata par piemērotu, pārtraukt ievērot dažas saistības, ko uzņēmusies "brīvprātīgi".

Zarifs uzsvēra, ka vienošanās to pieļaujot.

Vienlaikus viņš apsūdzēja Eiropas valstis kodolvienošanās saistību nepildīšanā.

"Mūsu draugi Krievijā un Ķīnā šogad saglabāja ar mums ļoti labas attiecības," kopīgā preses konferencē Maskavā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu pavēstīja Zarifs. "Pārējie līguma dalībnieki nepildīja savas saistības. Jā, viņi izdeva labus paziņojumus, bet praksē nekas nenotika."

Līdz ar Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju kodolvienošanos ar Irānu 2015.gadā noslēdza arī ASV, taču pērn Vašingtona no šīs vienošanās izstājās.

Francija, Vācija un Lielbritānija trešdien pauda nožēlu par Irānas soli, mudinot to pildīt vienošanos, Londonai un Parīze brīdinot, ka saistību nepildīšana var novest pie jaunām Rietumu sankcijām.

Irānas amatpersonas atklājušas, ka Irāna vairs neievēros kodolvienošanās paredzētos ierobežojumus bagātinātajam urānam un smagā ūdens krājumiem.

Irānas augstākā drošības padome skaidro, ka izmaiņas nepieciešamas, lai nodrošinātu Irānas tiesības un atjaunotu līdzsvaru, ko izjauca ASV izstāšanās no kodolvienošanās.

"Irānas Islāma Republika pašreiz vairs neuzskata par saistošiem ierobežojumus, kas attiecas uz bagātinātā urāna un smagā ūdens krājumu veidošanu. Pārējām pusēm, kas vēl ievēro kodolvienošanos, ir dotas 60 dienas laika, lai īstenotu savas saistības, sevišķi banku un naftas sektoros," paziņojusi padome.

Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas un Krievija kodolvienošanās ietvaros solīja atvieglot sankcijas pret Irānu apmaiņā pret tās kodolprogrammas ierobežošanu, taču šo solījumu izdevies realizēt tikai daļēji, jo šo valstu bankas un naftas uzņēmumi sākuši ievērot sankcijas, ko pagājušajā gadā atjaunoja Savienotās Valstis.

Zarifs skaidroja, ka kodolvienošanās 26. un 36.sadaļa ļaujot Irānai atteikties no dažām vai visām savām saistībām, ja ASV vai citas puses neievēro kodolvienošanos, tostarp atjaunojot sankcijas.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo iepriekš neizziņotā vizītē Irākā otrdien apsūdzēja Irānu uzbrukuma plānošanā.

Savienotās Valstis arī nosūtījušas aviācijas bāzeskuģa trieciengrupu un bumbvedēju vienību uz Tuvajiem Austrumiem, lai dotu "skaidru un nekļūdīgu" vēsti Irānai.

ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons brīdinājis, ka Vašingtona atbildēs ar "nelokāmu spēku" pret jebkuru Irānas uzbrukumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu