Apsveikums kā spļāviens sejā. Cik ilgi vēl? (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET, TVNET lasītājs

“Kā spļāviens sejā,” 9.maija apsveikuma kartiņu ar padomju valsts simboliku raksturo 78 gadus vecā Maijas kundze, kuru deviņu gadu vecumā kopā ar vecākiem 1949. gadā izsūtīja uz Sibīriju. Maija atgriezās jau ka pieaugusi sieviete. Viena, ar salauztu likteni. Padomju “atbrīvotāji” nogalināja arī Maijas vecāko brāli Kārli, kurš, būdams “jauns un dumjš” iesaistījās mežābrāļu kustībā.

Nepatīkami pārsteigti savās pastkastītēs ieraugot Partijas “Latvijas Krievu savienība” apsveikuma kartiņu 9. maijā bija vairāki cilvēki. Kartiņu bagātīgi rotā Latvijā aizliegtā PSRS simbolika – sirpis ar āmuru un piecstaru zvaigzne. Tomēr valsts iestādēs plāta rokas – simboliku aizliegts lietot publiskos pasākumos, bet ne privātā telpā, tostarp, apsveikuma kartiņās.

Katru pavasari ap devīto maiju mēs uz mirkli atgriežamies padomju realitātē - tādā īsti skarbā, jo vecā simbolika mums ir burtiski degungalā.

Tāpēc ap šo laiku diskusijas par padomju varas zīmju lietošanu uzvirmo ar jaunu sparu. PSRS laika zīmes – sirpis un āmurs, sarkanā karoga krāsa, piecstaru zvaigzne, padomju armijas un flotes formas tērps dažiem šķiet atraktīvs pagātnes elements, dažiem izraisa nostalģiskas atmiņas, citus tas viss garlaiko, bet daudziem atmiņas ir ļoti sāpīgas, un viņiem grūti saprast, kāpēc ar likumu nevar ierobežot komunisma un nacisma simbolus.

Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā noteikts, ka publiska pasākuma norises laikā aizliegts vērsties pret Latvijas Republikas neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus, sludināt vardarbību, naidu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju, propagandēt karu, kā arī slavēt vai aicināt izdarīt noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus.

Aizliegts izmantot arī stilizētā veidā bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus – sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni,

izņemot gadījumus, kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu.

Tas nozīmē, ka sūtīt apsveikuma kartiņu ar nevēlamo simboliku tomēr no likuma viedokļa nav aizliegts. Un tomēr šie gadījumi, ar ko likumdevējs īsti netiek galā, ir strīdīgi.

Saeimas deputāts (“Jaunā Vienotība”) Andrejs Judins uzskata, ka šī ir tēma par ko būtu jādiskutē, tomēr ir skaidrs, ka nevaram “tik smalki regulēt dzīvi un radīt totālu aizliegumu.”

Judins saka, ka vispār nesaprot “uzvaras dienas” jēgu, jo būt saprotams, ja cilvēki šo datumu atzīmētu kā atceres dienu.

“Sociālajos tīklos lasīju asprātīgu salīdzinājumu - “gulāgs uzvarēja buhenvadi”?”

Politiķis saka, ka arī viņš sociālajos tīklos manījis līdzīgus apsveikumus un samulsis. Viņš atzīst, ka daudziem cilvēkiem ir sāpīgi ieraudzīt viņiem adresētus apsveikumus 9.maijā ar padomju simboliku – izsūtījums, ciešanas, Staļina nometnes daudzām ģimenēm saistās ar pārak sāpīgām atmiņām.

Judins uzskata, ka 9.maija svinību Uzvaras parkā “mērogs ir pārāk liels”, cita lieta, ja cilvēki pasvin ģimenes lokā, ja tā vēlas.

Gadījumi, kad aizliegtā simbolika parādās publiskos pasākumos, ir strīdīgi – aizliegtās zīmes un simboli var tikt izmantoti stilizētā, tātad, atļautā, bet publikai viegli nolasāmā veidā. Piemēram, ja cilvēks ar aizliegtajiem simboliem stāv vairākus simtus metru no pasākuma norises vietas, arī tad viņš formāli likumu nav pārkāpis. Judins saka, ka ir plānots aizliegt pasākumos nēsāt PSRS un nacistiskās Vācijas formas tērpus.

Savukārt Hitlera un Staļina portreti nav aizliegti. Tas nozīmē, ka kāds var ierasties ar totalitārās valsts līdera attēlu. Tā teikt, mākslas vārdā!

Turklāt pilnīgs aizliegums nav risinājumus, jo portretus iespējams modificēt vai izmantot atpazīstamus elementus – ūsas, matu griezumu. “Ir jāmeklē risinājumu, bet likums nav instrukcija,” saka Andrejs Judins.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu