Marihuāna ārstē vēzi: patiesība vai mīts? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marihuāna. Ilustratīvs attēls
Marihuāna. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tūkstošiem gadu cilvēki izklaidē, rituālos un medicīnā ir izmantojuši marihuānu. Mūsdienās visvairāk cilvēkus, šķiet, interesē marihuānas nozīme tieši medicīnā, un visskaļākais apgalvojums ir tāds, ka marihuāna ārstē vēzi. Cik šajā apgalvojumā ir patiesības?

Internetā ir ļoti viegli atrast kaudzēm informācijas par marihuānas brīnumainajām spējām audzēju samazināšanā un nāvējošu slimību izārstēšanā. Tiesa, lai cik brīnumaini un iedvesmojoši šie stāsti būtu, lielākā daļa no tiem ir balstīti pārpratumā un nezināšanā.

Pētnieks Roberts Deiviss Graims izdevumā “The Conversation” ir pacenties cilvēkus vest ārā no maldu miglas un sniedzis īsu ieskatu galvenajos jautājumos, kas saistīti ar marihuānas lomu medicīnā.

Pretēji daudzu cilvēku uzskatam, marihuānas medicīniskā ietekme ir ļoti plaši pētīta. 2017. gadā Nacionālā Zinātņu akadēmija izanalizēja vairāk nekā 1000 pētījumu un atklāja, ka marihuāna tiek lietota dažādos medicīniskos gadījumos, piemēram, hronisku sāpju un spazmu gadījumos, kas saistīti ar izkaisīto sklerozi. Turklāt ir pierādīts, ka tetrahidrokanabinols (THC), kas ir galvenā psihoaktīvā marihuānas sastāvdaļa, palīdz samazināt sliktu dūšu, ko izraisa ķīmijterapija. Tiesa, jau desmitiem gadu ķīmijterapijas pacientiem tiek izrakstīts sintētiskais THC jeb dronabilons.

Tomēr nav neviena pierādījuma, ka marihuānai būtu kaut minimāls labvēlīgs iespaids uz vēža slimniekiem.

Tādā gadījumā – kāpēc pastāv tik liela plaisa starp cilvēku priekšstatiem un zinātniskiem pierādījumiem? Daļēji tas ir pārpratums. Piemēram, izplatīts apgalvojums ir tāds, ka liels daudzums THC laboratorijas apstākļos iznīcina vēža šūnas. Lai arī tā ir patiesība, tomēr ļoti nenozīmīga.

Iznīcināt baktērijas laboratorijas stikla traukā ir ļoti viegli; to var izdarīt sākot ar augstu temperatūru un beidzot ar balinātāju. Tomēr cilvēka ķermenī vielai ir jāiznīcina tikai vēža šūnas, neskarot veselās šūnas. Realitātē THC to nespēj izdarīt.

Citas marihuānas labās īpašības stiprina ideoloģiskā fiksācija, kad marihuāna tiek izcelta kā dabisks produkts, kas automātiski ir labāks par mākslīgajām ķimikālijām. Tomēr tā vis nav.

Termins “dabisks” ir visai neskaidrs. Ja “dabisks” tiek definēts, kā radies bez cilvēka iesaistes, arguments joprojām neiztur kritiku. Arī arsēns, plutonijs un cianīds ir dabiskas vielas, tomēr, kā zināms, cilvēka veselībai nav pārāk labvēlīgas.

Daudzu medikamentu aktīvie savienojumi ir atrodami arī augos. Jau eksistē vairāki medikamenti, kuru sastāvdaļa ir THC, tomēr tās neārstē vēzi.

Diemžēl, bet daudzi no marihuānas aizstāvjiem sper soli vēl tālāk, apgalvojot, ka marihuānas dziednieciskās īpašības rūpīgi slēpj farmācijas kompānijas. Tās ir pilnīgas muļķības, jo tāda veida sazvērestības teorija nespētu ilgi pastāvēt un drīz vien sabruktu.

Ja pieņem, ka pusi no cilvēces kādā dzīves posmā piemeklēs vēzis, tad zāles pret šo slimību ne vien nestu milzīgu peļņu, bet zāļu atklājējam nestu mūžīgu slavu, naudu un godu. Ideja, ka zinātnieki varētu būt tik necilvēciski, lai slēptu šādu medikamentu eksistenci, ir vairāk nekā absurda.

Realitāte ir tāda, ka vēzis ir ārkārtīgi sarežģīts slimību kopums. Maz ticams, ka kādreiz zinātnieki varētu radīt vienas universālas zāles pret to. Marihuāna var būt derīga, lai palīdzētu ķīmijterapijas pacientiem tikt galā ar nelabu dūšu, tomēr tas, ka marihuāna ārstē vēzi, ir pilnīgs mīts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu