Asada režīms un tā slepenie cietumi Sīrijas opozīcijas apspiešanai (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Sīrijas pilsoņu karam pēc astoņiem gadiem piedzīvojot zināmu atslābumu, valsts prezidenta Bašara al Asada režīma īstenotā opozīcijas pārstāvju aizturēšana un sodīšana tikai pieņemas spēkā. Sīrijas valdības pārvaldītajā slepeno cietumu sistēmā kopumā pazuduši gandrīz 128 000 cilvēku. Tiek uzskatīts, ka caur šiem cietumiem kopš opozīcijas sacelšanās sākuma 2011.gadā izgājuši vairāki simti tūkstošu cilvēku. Varas iestādes šajos cietumos nekautrējas izmantot arī spīdzināšanu un cilvēku bailes no tās, lai apspiestu opozīciju diktatoram Asadam, vēsta ASV laikraksts “The New York Times”.

Laikraksts apkopojis visu līdz šim apkopoto informāciju par brutālo cietumu sistēmu, kam bijusi nozīmīga loma Asada centienos apspiest opozīciju.

Sīrijas augstākās amatpersonas zināja par zvērībām

Sīrijas valdība iepriekš vairākkārt noliegusi, ka valstī notiek plaša mēroga režīmam nedraudzīgo cilvēku vajāšana un spīdzināšana, tomēr no Sīrijas slepus izvesti valdības iekšējie dokumenti apliecina, ka Sīrijas augstākās amatpersonas par režīma pastrādātajām zvērībām zinājušas, jo pašas devušas attiecīgas pavēles.

Saskaņā ar šiem dokumentiem, amatpersonas, kas personīgi atskaitās Asadam, devušas pavēles par skarbu rīcību pret konkrētiem aizturētajiem.

Pavēļu devēji arī sūdzas par pieaugošo aizturēto nāves gadījumu skaitu un līķu kaudzēm cietumos.

Vienā no valdības iekšējiem ziņojumiem ierēdņiem uzdots “sakārtot” visus dokumentus, lai nodrošinātos, ka amatpersonas nākotnē netiek sauktas pie atbildības.

Cietumu sistēma ir nozīmīga militārās operācijas sastāvdaļa

Sīrijas armija, ko atbalsta gan Krievija, gan Irāna, ar bruņoto opozīciju cīnās kara laukā, savukārt slepeno cietumu sistēma ir Asada režīma galvenais ierocis pret civilo opozīciju.

Ieslodzījums un spīdzināšanas palīdzēja apspiest iedzīvotāju civilās pretošanās kustību un ievilka opozīciju bruņotā konfliktā, ko tai lielu nav izredžu uzvarēt.

Spīdzināšanas ir ierasta prakse

Varas iestāžu aizturētie cilvēki slepenajos cietumos tiek fiziski ietekmēti un pazemoti – tas ietver gan pakāršanu aiz rokām, gan pakļaušanu elektrības iedarbībai, gan arī seksuālu vardarbību.

Atsevišķos gadījumos spīdzināšana un vardarbība bijusi daudz brutālāka – aizturētie aplieti ar benzīnu un aizdedzināti vai arī piespiesti savstarpēji cīnīties uz dzīvību un nāvi.

ANO ieskatā notiekošais cietumos uzskatāms par iznīcināšanu

Šie cietumi ļoti bieži ir tik pārpildīti, ka ieslodzītie gulējuši uz maiņām, jo visiem nav pieticis vietas vienlaicīgai gulēšanai.

Pārtikas trūkst. Netiek nodrošinātas higiēnas prasības.

Cietumos gūtie ievainojumi un slimības netiek ārstēti, un tas bieži noved pie ieslodzīto nāves.

Pat ja cilvēks tiek nogādāts slimnīcā, viņš nav drošībā. Aizturētos cilvēkus spīdzina un pat nogalina arī slimnīcu personāls.

Upuru ir daudz vairāk nekā “Islāma valstij”

Lai arī par džhihādistu grupējuma “Islāma valsts” zvērībām tā kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā iepriekš plaši vēstīja mediji visā pasaulē, Sīrijas režīma cietumiem ir krietni vairāk upuru.

Saskaņā ar Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu organizācijas “Syrian Network for Human Rights” datiem, Sīrijas režīma cietumi ir atbildīgi par 90% pilsoņu kara laikā aizturēto un pazudušo cilvēku.

Spīdzināšanas rezultātā režīma cietumos miruši vismaz 14 000 cilvēku, liecina “Syrian Network for Human Rights” apkopotā informācija.

Tuvojoties Asada uzvarai, aresti tikai pieņemas spēkā

Arvien tuvojoties Asada spēku uzvarai pār nemierniekiem, režīms savu tvērienu pret opozīcijas aktīvistiem nav mazinājis.

Tieši otrādi aizturēšanas un ieslodzīšanas pēdējā laikā tikai pieņemas spēkā.

Jau aizturētajiem cilvēkiem ir izdevies ārpus cietumiem nodot ziņas, ka spēkā pieņemas arī ieslodzīto nogalināšana. Arī no ieslodzījuma atbrīvotie informē, ka ar nāvi tiek sodīti simtiem ieslodzīto.

Bailes no aizturēšanas, spīdzināšanas un nogalināšanas ir viens no iemesliem, kāpēc bēgļu gaitās ir devušies vairāk nekā pieci miljoni sīriešu.

Ir maz ticams, ka viņi varētu atgriezties Sīrijā pēc pilsoņu kara beigām.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu