Korupcija Rīgas domē: svarīgākais šodien (9)

Papildināts
CopyLinkedIn Draugiem X
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki pēc aptuveni piecu stundu ilgas kratīšanas atstāj Rīgas domes priekšsēdētāja palīgu kabinetus, līdzi paņemot iepakojumus un dokumentu mapes.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki pēc aptuveni piecu stundu ilgas kratīšanas atstāj Rīgas domes priekšsēdētāja palīgu kabinetus, līdzi paņemot iepakojumus un dokumentu mapes. Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzreiz pēc pirmdien publicētā Valsts kontroles (VK) ziņojuma par nesaimnieciski izlietotiem vairāk nekā 20 milj. eiro rīdzinieku naudas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmdien veicis kratīšanas gan Rīgas domē, gan Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) telpās. KNAB aizturējis RTAB valdes locekli Vitu Jermoloviču (GKR). Domes vadība sola sniegt viedokli uz VK secinājumiem līdz gada beigām.

Valsts kontrole pirmdienas rītā publicēja revīzijas ziņojumu. Tajā atklāts, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revīzijā VK galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - RTAB un "Riga.lv".

RTAB telpās jau no paša rīta atradušies KNAB darbinieki. Pēc procesuālu darbību veikšanas biroja darbinieki aizturējuši RTAB valdes locekli Vitu Jermoloviču (GKR), novēroja TVNET.

Citu valdes locekli – Guntaru Grīnvaldu biroja darbinieki nav aizturējuši, savukārt trešais valdes loceklis – partijas “Saskaņa” deputāts Maksims Tolstojs patlaban atrodas komandējumā Krievijā, Kazaņā.

Pēcpusdienā sasauktajā preses konferencē, Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR) žurnālistiem pastāstīja, ka par KNAB darbībām RTAB un Rīgas domē uzzinājis no medijiem.

                                 (Oļega Burova komentārs par VK ziņojumu)

Atbildot uz jautājumiem par VK revīzijas ziņojumu, Burovs pateica, ka VK atzinums esot saņemts, un atbilde uz to tiks sagatavota līdz šī gada beigām.

“Par VK atzinumu varu pateikt īsi – esam [par to] informēti, saskaņojuši termiņu, kad mēs sniedzam savu viedokli. Tas ir līdz gada beigām,” klāstīja Burovs.

Viņš paskaidroja, ka jautājums – likvidēt vai nelikvidēt portālu Riga.lv – tiks lemts pašvaldības nākamā gada budžeta veidošanas laikā, proti, oktobrī.

VK ziņojumā arī norādīts, ka pašvaldības biedrībās, iespējams, ir bijušas fiktīvi nodarbinātas personas. Komentējot šos VK secinājumus, Burovs aicināja runāt par faktiem, nevis pieņēmumiem.

“Ja mēs runājam par fiktīviem darbiniekiem, VK ziņojumā ir vārds “iespējams”. Mums nebija nekādas informācijas par to, ka tas tā varētu būt. Ja tas tiks pierādīts, apsolu atbilstoši rīkoties,” noslēdza politiķis.

Runājot par pašvaldības informatīvā portāla Riga.lv lietderību, Rīgas otrais vicemērs Vadims Baraņņiks preses konferences laikā minēja, ka portālu esot apmeklējuši 3,7 milj apmeklētāju. Vēlāk, atbildot uz TVNET jautājumu par apmeklējumu skaitu,

Riga.lv pārstāvis Aleksandrs Šuņins precizēja, ka 3,7 miljoni ir portāla unikālo lietotāju skaits pa visu laiku kopš portāla dibināšanas brīža, proti, triju gadu laikā, viņš apliecināja TVNET.

                               (Aleksandrs Šuņins, Riga.lv pārstāvis)

Kā izriet no informācijas, ko vēlāk TVNET saņēma no Riga.lv, saskaņā ar 2018. gada datiem, pašvaldības portāla unikālo lietotāju skaits bijis 3,7 miljoni. Tātad, aptuveni 310 tūkstoši lietotāju mēnesī.

Publikāciju tekstu veidošanā un rediģēšanā Riga.lv ir iesaistīti 6 cilvēki. Šogad Riga.lv budžets ir 1,7 miljoni eiro, apstiprināja Riga.lv  

TVNET jau ziņoja, ka KNAB ilgstoša un apjomīga darba rezultātā, analizējot iegūto informāciju, 5.aprīlī tas sācis kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

Informācijas ieguvē KNAB cieši sadarbojies ar Valsts kontroli. Vienlaikus kriminālprocesuālās darbības šodien tiek veiktas arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā.

RTAB valdē strādā Guntars Grīnvalds, Jermoloviča un Rīgas domnieks Tolstojs. Pērn nodibinājums strādājis ar 6,17 miljonu apgrozījumu un 606 973 eiro peļņu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu