Pētnieks nolaižas dziļākajā vietā uz Zemes un atrod tur konfektes papīriņu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/SIPA/Scanpix

Dalasas pētnieks ar zemūdeni nolaidies rekordlielā dziļumā Marianas dziļvagā (Čelendžera dzelmē), pārspējot režisora un piedzīvojumu meklētāja Džeimsa Kamerona 2012. gadā uzstādīto rekordu.

Pētnieks Viktors Veskovo 10,92 kilometru lielā dziļumā nolaidās 28. aprīlī. Zināms, ka Marianas dziļvaga ir dziļākā zināmā vieta uz Zemes.

Veskovo par vairāk nekā 15 metriem pārspēja Kamerona uzstādīto rekordu, kurš Marianas dziļvagā aptuveni 10,90 kilometru lielā dziļumā nolaidās 2012. gadā.

Pēdējās ekspedīcijas laikā, kas ilga no 28. aprīļa līdz 5. maijam, pētnieki nolaidās arī Sirēnas dzelmē, kas atrodas 205 kilometru attālumā no Čelendžera dzelmes.

Pētnieku komanda okeāna dzīlēs pavadīja daudzas stundas, vācot dažādus paraugus to skaitā mantijas gabalu, kas pirmo reizi vēsturē iegūts no tik liela dziļuma. Diemžēl, bet dzīlēs pētnieki uzgāja arī cilvēka sarūpētu drazu – konfektes papīriņu.

Pētnieki uzskata, ka viņiem izdevies identificēt vismaz trīs jaunas jūras dzīvnieku sugas.

"Nav iespējams aprakstīt, cik sajūsmināti mēs bijām, kad paveicām šo sasniegumu. Šī zemūdene kopā ar mātes kuģi un ārkārtīgi talantīgo komandu sasniedza jaunas virsotnes jūras tehnoloģiju jomā un okeāna izpētē," komentēja Veskovo.

Nākotnē pētnieki cer nolaisties Tongas dziļvagā, kas atrodas Klusā okeāna dienvidos.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu