Tramps aizliedz ASV firmām lietot ārvalstu telekomunikāciju aprīkojumu, kas rada drošības risku (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien izsludināja nacionālu ārkārtas stāvokli, aizliedzot ASV uzņēmumiem lietot ārvalstu telekomunikāciju aprīkojumu, kas rada drošības risku, un tiek uzskatīts, ka šis solis ir vērsts pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju "Huawei".

Trampa parakstītais rīkojums aizliedz iegādāties vai lietot aprīkojumu no kompānijām, kuras rada "nepieņemamu risku Savienoto Valstu nacionālajai drošībai vai Savienoto Valstu personu drošībai".

Baltais nams paziņoja, ka šis rīkojums nav vērsts ne pret vienu konkrētu valsti vai kompāniju – tikai pret tām, kuras kontrolē "ārvalstu pretinieks".

"Ir milzu draudi, kurus var radīt šo tipu tehnoloģijas," sacīja augsta ranga Baltā nama amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Daudzi tomēr uzskata, ka Trampu izsludināt šo ārkārtas stāvokli pamudināja jau paustas bažas par spiegošanas draudiem no "Huawei" puses.

ASV amatpersonas ir mēģinājušas pārliecināt ASV sabiedrotos nepieļaut Ķīnas lomu nākamās paaudzes 5G tīklu veidošanā, brīdinot, ka šādas rīcības rezultāts būtu ierobežojumi informācijas apmaiņā ar ASV.

ASV jau ir aizliegušas savām valdības aģentūrām pirkt aprīkojumu no "Huawei", kas strauji kļūst par līderi 5G tehnoloģiju jomā, sakarā ar bažām, ka Pekina varētu izspiegot komunikācijas un iegūt pieeju kritiski svarīgai infrastruktūrai.

Ķīnas valdība, kas jau ir iesaistīta tirdzniecības karā ar ASV, pauda sašutumu par šo vēršanos pret "Huawei".

"Savienotās Valstis kādu laiku ir ļaunprātīgi izmantojušas savu nacionālo varu, lai patvaļīgi diskreditētu un aizliegtu ar jebkādiem līdzekļiem konkrētus Ķīnas uzņēmumus, un tas nav ne godīgi, ne taisnīgi," paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gens Šuans.

"Mēs aicinām ASV pusi apturēt Ķīnas uzņēmumu nesaprātīgo aizliegšanu ar nacionālās drošības ieganstu un nodrošināt taisnīgu un nediskriminējošu vidi," viņš sacīja.

"Huawei" valdes izpilddirektors Deivids Vans pirms tam raksturoja kā mazsvarīgu ziņu par to, ka ir gaidāma šāda ASV ārkārtas stāvokļa izsludināšana.

"Mūsu uzņēmējdarbība ASV nav sevišķi liela. Mēs esam kompānija ar globālām operācijām, tātad, ja kādā valstī notiek šādas vai tādas izmaiņas, ietekme uz mūsu globālo uzņēmējdarbību ir ļoti maza," sacīja Vans.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu