Globālā klimata krīze: zaļā gaisma zaļākam dizainam (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Vadoties pēc NASA datiem, pērn esot bijis ceturtais karstākais gads kopš 1880. gada, pašreizējais oglekļa dioksīda līmenis zemes atmosfērā ir augstākais pēdējo 800 tūkstošu gadu laikā.  Šie satraucošie rādītāji ir iemesli, kas liek ražotājiem un dizaineriem pastiprināti piedomāt pie zaļāka un ekoloģiskāka dizaina un arhitektūras.  

Pēc ekspertu aplēsēm, pasaulei ir atlikuši nedaudz vairāk kā desmit gadi līdz klimata radītai katastrofai. Šobrīd diplomātiskā kontekstā šo problēmu risina Parīzes nolīgums, kas nosaka regulas, lai samazinātu oglekļa dioksīda nokļūšanu atmosfērā sākot ar 2020. gadu. 

Arī individuālā līmenī vairums mājsaimniecības cenšas rūpēties par ekoloģiskāku dzīvesveidu - sākot no atkritumu šķirošanas, energoefektīvākas elektrotehnikas un LED spuldzīšu izmantošanas, beidzot ar pavisam dārgām metodēm - saules paneļu uzstādīšanu privātmājām un parastās automašīnas nomaiņu pret elektromobili. Pieaugot ekoloģiska dzīvesveida aktualitātei, vienlaikus pieaug pieprasījumus arī pēc ilgtspējīgiem un "zaļiem" materiāliem. 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Kas ir ilgtspējīgs dizains? 

Ilgtspējība jeb pēc iespējas mazāka kaitējuma nodarīšana dabai šobrīd ir viena no aktuālākajām tēmām, kas nogurdina gan zinātnieku, gan inženieru, gan dizaineru un arhitektu prātus.

Ilgtspējīgs dizains ir mēbeles un mājas apdares materiāli, kuru ražošanā ir izmantoti otrreiz pārstrādāti, pārstrādājami vai kompostējami materiāli, kas spēj kalpot ilgtermiņā.

Šādas mēbeles pārsvarā ir ražotas no koka, bambusa, tīka, ratanpalmas, eikalipta, bet no metāliem vieglāk pārstrādājamie materiāli ir alumīnijs un tērauds. Tāpat arvien vairāk ražotāji, tostarp tādi giganti kā IKEA, West Elm, Jysk un citi piedāvā mēbeles no otrreiz pārstrādātas plastmasas.  

Foto: JYSK/Publicitātes foto

Līdz ar ekoloģiska materiāla izvēli, ilgtspējīgas mēbeles ir arī lietderīgas un sniedz pēc iespējas vairāk funkciju, tādā veidā samazinot vajadzību pēc papildus mēbelēm, piemēram, izvelkams dīvāns, transformējams galds, pagarināma bērnu gultiņa vai plaukts. Tāpat šādas mēbeles ir izturīgākas un kalpo ilgāk. 

Kā pārliecināties, vai mēbele ir ekoloģiska?

Saprotams, ka nopērkot koka plauktu, nav divu domu par produkta izcelsmi un faktu, vai tas ir veidots no dabiskiem izejmateriāliem.

Tomēr, pirms iegādājies mēbeli, pārliecinies, vai ražotājs ir kokmateriālus ieguvis no ilgtspējīgi apsaimniekotiem mežiem - to norāda sertifikācijas zīme FSC.

Tā ir starptautiska mežu padome, kas veicina vides prasībām atbilstošu pasaules mežu apsaimniekošanu. Tāpat pārliecinies, vai mēbeļu ražošanā ir izmantotas ekoloģiskas lakas un krāsas, kas ne tikai saudzē dabu, bet arī nerada riskus veselībai. 

Foto: West Elm/Publicitātes foto

Tāpat liela nozīme ir arī mēbeļu nogādāšanai līdz vietējam veikalam. Preces no veikaliem tāliem reģioniem automātiski nozīmē transportu, izplūdes gāzu veidošanos, kas arī sadārdzina pašu preci. Dabai draudzīgāka izvēle ir vietējo uzņēmumu ražotas preces vai mēbeles, kas importētas no kaimiņvalstīm vai tuvākajiem reģioniem. Arī mantota vai antikvariātos iegādātas mēbeles ir uzskatāmas par ekoloģisku izvēli. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu