Oglekļa dioksīda līmenis atmosfērā sasniedzis augstāko līmeni pēdējos 800 tūkstošos gadu (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kevin dooley, CC BY-SA 2.0

Zemes atmosfērā pašlaik ir vairāk oglekļa dioksīda nekā jebkad iepriekšējos 800 tūkstošos gadu, vēsta NASA.

Kā paziņoja Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas Mauna Loa observatorija Havaju salās, sestdien, 11 maijā, siltumnīcefekta gāzu līmenis atmosfērā sasniedza 415 ppm augstu līmeni. Observatorijas zinātnieki ogļskābās gāzes līmeni atmosfērā mēra jau kopš 1958. gada. Tomēr, pateicoties citām analīzes metodēm, zinātnieki spējuši noteikt ogļskābās gāzes līmeņa izmaiņas 800 tūkstošu gadu griezumā.

Ledus laikmetu laikā, oglekļa dioksīda līmenis atmosfērā bija aptuveni 200 ppm augsts. Savukārt starpledus periodos, kādā mēs atrodamies arī tagad, šis līmenis ir bijis aptuveni 280 ppm augsts.

Mūsdienās cilvēki dedzina fosilo kurināmo, izraisot oglekļa dioksīda un citu siltumnīcefekta gāzu strauju nonākšanu atmosfērā. Tādā veidā mūsu planēta iegūst lieku slāni atmosfērā, kas galīgi nenāk mums par labu.

Kopš 19. gadsimta industriālās revolūcijas gaisa temperatūra ir pieaugusi par vienu grādu pēc Celsija. Katru gadu Zemes atmosfērā oglekļa dioksīda līmenis palielinās par aptuveni 3ppm.

“Ja nedaudz parēķina, var iegūt visai baisus rezultātus, proti, desmit gadu laikā oglekļa dioksīda līmenis atmosfērā palielinās par aptuveni 450 ppm,” izdevumam “Live Science” komentēja meteoroloģijas profesors Maikls Manns.

Nemitīgā Zemes atmosfēras sasilšana jau tagad izraisa dažādas izmaiņas mūsu planētai. Ledāji kūst, koraļļu rifi izbalē un plosās arvien niknākas vētras un karstuma viļņi. CO2 līmenis vēl vismaz desmit gadus turpinās pieaugt, tomēr tas ir visai optimistisks apgalvojums, jo pasaulē nekas īpaši daudz netiek darīts, lai cīnītos ar klimata pārmaiņām.

“Mēs turpinām graut rekordus un atrodamies “bīstamajā zonā”, kad var norisināties ļoti izšķiroši notikumi Zemes klimatā,” piebilda pētnieks Džonatans Overpeks.

Pēdējo reizi, kad oglekļa dioksīda līmenis atmosfērā bija tik augsts, bija krietni pirms “Homo Sapiens” spēra kāju uz Zemes. Antarktīdas ledus sega tad bija mazāka, bet jūras līmenis par 20 metriem augstāks nekā mūsdienās.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu